„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Ar turite savo aplinkoje anksčiau laiko gimusių?
2012 11 16

 

Ryt ne tik įvyks pirmasis Vaikystės Sodo akademijos seminaras „Pasakos” kino teatre, bet ir bus švenčiama Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Ją Lietuvoje šiandien pirmą kartą mini Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas”. Jos pirmininkė Asta Radzevičienė teigė, kad šios dienos minėjimo tikslas – „parodyti visuomenei, kad, nors tokie vaikučiai gimsta labai maži ir labai silpni, bet, padedami Dievo, gydytojų, šiuolaikinės medicinos pažangos bei savo mamyčių ir tėvelių užauga tokie pat dideli, stiprūs ir sveiki, kaip ir kūdikiai, gimę laiku”

“Mūsų neišnešiota pirmagimė Ramunė (gimusi 27 savaičių ir tesvėrusi tik 960 gramų) yra tikras pavyzdys, liudijantis, kad neišnešiotas naujagimis užauga tokiu pat sėkmingu žmogumi, kaip ir laiku gimęs naujagimis”, – pasakoja Mažeikių seniūnas Šarūnas Armonas su žmona Alina prieš 27-erius metus susilaukęs neišnešioto naujagimio. Po mėnesio savo 28-ąjį gimtadienį švęsianti Ramunė Armonaitė šiandien yra viena garsiausių Lietuvoje stalo tenisininkių. Ji yra pirmoji ir kol kas vienintelė lietuvė, pakviesta žaisti į pasaulyje garsų Vokietijos sporto klubą “Bayern”. Tiesa, Ramunė yra viena iš dvynių, jos jaunesnioji sesutė, svėrusi 740 gramų, neišgyveno.

Mes savo rate irgi turime neišnešiotukų: dviejų keliai (gal ir daugiau, bet apie du žinau) atvedė į Vaikystės Sodą, vienos neišnešiotų dvynių mamos ir mano keliai vis susikerta, viena mano artimiausių ir geriausių draugių sulaukė skubančio vaikelio prieš 1.5 metų, o mano pussesserė – skubančių dvynių visai neseniai, prieš pusmetį. Prisimenu tą jausmą, kai skambini ir nežinai, ką pasakyti: viena vertus, gimė vaikelis; kita vertus, tarsi matai jo gyvybės siūlą. Ir po to tos dienos, savaitės ir mėnesiai kupini nerimo ir nežinios. Kai mano monstriukai gimė didžiuliai, aš net neįsivaizduoju, koks apima jausmas, kai išvysti nė 800g nesveriantį savo kūdikį, kuris toks silpnutis, kad net neverkia. Ir kai visi kiti džiaugiasi savo naujagimiais, tu turi susikaupti taip, kaip tikriausiai dar niekada nebuvai susikaupęs gyvenime. Ir jau po metų žiūri į tą vaiką ir galvoji: STEBUKLAS. Ne kitaip. Toks linksmas ir patenkintas gyvenimu, nes, matyt, žino, ką reiškia iš paskutiniųjų į jį kabintis.

Lietuvoje kasmet gimsta apie 2 tūkst. neišnešiotų naujagimių. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje gimė 29 028 naujagimiai, iš jų 1615 – neišnešioti. Pasaulinės organizacijos “Gelbėkit vaikus” vienas vadovų, medicinos mokslų daktaras Joy Lawn priduria, kad: “Neišnešiotumas yra beveik pusės visų naujagimių ir kūdikių pagrindinė mirties priežastis. O, jei analizuotume naujagimių ir vaikų iki 5-erių metų amžiaus pagrindines mirties priežastis, tai pamatytume, kad neišnešiotumas yra antroji, po pneumonijos, vaikų mirties priežastis”. Tiesa, nors apie 60 proc. visų neišnešiotų naujagimių gimsta Afrikos ir Pietų Azijos skurdžiausiose valstybėse, vis dėlto tai nėra tik neturtingų valstybių bėda. Mat net 12 proc. visų neišnešiotų naujagimių gimsta tokioje turtingoje šalyje kaip Jungtinės Amerikos Valstijos.

Lietuvoje pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių. Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, palyginti su pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais, išaugo nuo 12 proc. iki 57 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą (1000-1499 g), – nuo 48 proc. iki 94 proc.

Tinklaraštyje noriu pasidalinti neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas” kontaktais. Juos ir statistiką, kuria dalinuosi straipsnyje, gavau iš vienos steigėjų – Simonos – kurios dvyniai taip pat gimė neišnešioti, o šiandien yra du guvūs, gražūs ir protingi žmogučiai – nors ir smulkutėliai:) – ir kuriais ir iliustravau šį įrašą. O tų mažutėlių yra ir dar dar daugiau… Jeigu turite savo rate tokių, kuriems gali reikėti pasikalbėti su tais, kurie jau tai išgyveno – padėkite jiems susisiekti su „Neišnešiotuku”. Nes aš jau žinau, kad tada yra labai svarbu žinoti, kad yra didžiulė tikimybė, kad viskas bus gerai. Ir būna. Su neišnešiotukų diena jus visus, skubėję į šį pasaulį mažyliai! (Ir jūsų tėvelius, kurie devynis kalnus perkopė ir devynias upes perbrido ir sidabro gijų plaukuose nebeskaičiuoja…)

 

 

Neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas”

Kontaktiniai asmenys:

Asta Radzevičienė, Neišnešiotų naujagimių asociacijos “Neišnešiotukas” steigėja ir pirmininkė,

Mob. tel.: 8 615 57028

El. paštas: neisnesiotas@gmail.com

 

Simona Kupetienė, Neišnešiotų naujagimių asociacijos “Neišnešiotukas” steigėja,

Mob.tel.: 8 655 34284

Mob. tel.: simona@kupeciai.lt

 

Odeta Kručkienė, Neišnešiotų naujagimių asociacijos “Neišnešiotukas” steigėja,

Mob.tel.: 8 682 44389

El. paštas: odeta.kruckiene@gmail.com

 

Jonė Kučinskatė – Sarafinienė, Neišnešiotų naujagimių asociacijos “Neišnešiotukas” steigėja,

Mob. Tel.: 8 682 43669

El.paštas: jone.kucinskaiteETAyahoo.com

 

Registracijos kodas 302869488
Sąskaitos numeris: LT09 7300 0101 3324 6660
Banko kodas: 73000, Swedbank
SWIFT kodas: BIC-HabaLT22
Adresas Žygio g. 14A-10, LT08232 Vilnius