„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Jums berniuką ar mergaitę?
2013 06 19

 

 

 

Planuodami šį straipsnį įsivaizdavome, kad specialistai neigia kalbas apie tai, esą galima turėti įtakos planuojamo vaiko lyčiai. Bet mus konsultavusi gydytoja V. Jonaitienė paliko vilties, jog pasistengę tikrai galite susilaukti norimos lyties kūdikio!

Lytį nulemia vyras
Dalis vyriškųjų lytinių ląstelių – spermatozoidų – turi X, kita dalis – Y chromosomas. Moteriška lytinė ląstelė kiaušialąstė turi tik X chromosomas. Susijungus X chromosomą turinčiam spermatozoidui su X chromosoma turinčia kiaušialąste gims mergaitė, o susijungus X ir Y gims berniukas.
Spermatozoidai tarpusavyje šiek tiek skiriasi. X chromosomą turintys spermatozoidai yra didesni, lėtesni ir atsparesni. Y chromosomą turintys spermatozoidai yra greiti, judrūs ir greičiau pasiekia tikslą. Bet kartu jie mažiau atsparūs ir greičiau žūsta. Kiaušialąstė būna pasirengusi apvaisinimui maždaug 24 val. Kuris iš milijonų spermatozoidų, įveikęs sunkų kelią, ją tuo metu pasieks, tas ir nulems vaiko lytį.
Berniukų gimsta mažumėlę daugiau – statistiškai 100 mergaičių tenka 106 berniukai. Taigi greitesniems, nors ir mažiau atspariems, spermatozoidams sekasi šiek tiek geriau.
Bet kuriuo atveju vaiko lytį nulemia vyras. Paprastai manoma, kad tai, jog kai kuriose šeimose auga vien trys sūnus arba penkios dukros, yra grynas atsitiktinumas. Tačiau tai gali būti  ir nulemta genetiškai, kadangi kai kurie vyrai turi daugiau Y spermatozoidų. Taigi kai kuriose giminėse iš kartos į kartą gali gimti vien sūnūs. Vis dėlto vyro spermatozoidai negali turėti vien Y chromosomą. Dažniausiai X ir Y būna po lygiai.

Pabandyti nepakenks
Moterys – bent jau mano pacientės – šiais laikais nėštumą planuoja, pirmiausia apsilanko pas gydytoją dar prieš pastodamos. Neretai jos prašo patarti, kaip susilaukti konkrečios lyties kūdikio, ypač, jeigu vaikas nebe pirmas. Suprantama, ypač tam tikros lyties kūdikio norisi tada, kai šeimoje jau yra keli tos pačios lyties vaikai.
Tačiau man neteko susidurti su tėvais, kurie labai smarkiai nusiviltų, išgirdę, kas gims. Sužinoję, kad vaikelis bus ne toks lyties, kaip norėjosi, jie atrodo truputį nuliūdę ir sako: „Svarbiausia, kad būtų sveikas.“
Štai keletas solidesnių ir labiau pagrįstų teorijų, kaip galima pasirinkti pageidaujamą kūdikio lytį. Gal šie metodai ir nepadės, bet taip pat ir nepakenks sveikatai.
1. Akušerio ginekologo Landrumo Shettleso iš JAV metodas, sukurtas 1989 m. Juo remiantis, lytiniai santykiai yra derinami prie moters ciklo, naudojant tam tikras sueities pozas. Santykiaujant likus dviem trims dienoms iki ovuliacijos misionieriaus poza didesnė tikimybė susilaukti mergaitės. Taip yra todėl, kad lėtesnieji X spermatozoidai lėtai sau keliauja, kol vienas iš jų pasiekia jį priimti pasirengusią kiaušialąstę (Y spermatozoidai tada jau būna žuvę). Santykiaujant ovuliacijos dieną ir dieną po ovuliacijos yra didesnė tikimybė gimti berniukui. Sueitis šiuo atveju turėtų būti ne misionieriška, o, pavyzdžiui, „šuniuko“ poza, kadangi tuomet Y spermatozoidai pataiko tiesiai į taikinį. Ši teorija skamba gana įtikinimai. Žinoma, svarbu tiksliai apskaičiuoti savąją ovuliacijos datą.
2. Dieta, aprašyta gydytojos Elizabeth Whelan. Šis metodas, pasak jo autorės, pasiteisina maždaug 75 proc., jeigu pradedamas taikyti likus 3 mėnesiams iki pastojimo. Pradėjus laikytis dietos prieš pat pastojimą yra sėkmingi 68 proc. atvejų, bandant susilaukti berniuko, ir 57 proc. – planuojant mergaitę. Tiesa, skeptikai teigia, kad tai nedaug skiriasi nuo natūralaus planavimo, kai pageidautinos vaiko lyties tikimybė – 50:50. Dieta remiasi tuo, kad moterys, kurios valgo daugiau maisto, turinčio daug kalcio ir magnio, dažniau susilaukia mergaitės. Toms, kurios vartoja maistą, turintį kalio ir natrio, didesnė tikimybė susilaukti berniuko.
Taigi norint mergaitės reikėtų valgyti pieno produktų, mineralinio vandens, krevečių, krabų, graikinių riešutų, migdolų, kakavos, šokolado, žuvies, kopūstų – juose daug kalcio. Magnio ypač daug būna saulėgrąžose, avižiniuose dribsniuose, kviečių sėlenose, ryžiuose, braškėse, kiviuose, vynuogėse. Reikia riboti druskos vartojimą, vengti mielių, sodos.
Kai norima susilaukti berniuko, reikia valgyti daugiau mėsos, raugintų agurkų, konservuotų žirnelių, žalių alyvuogių, bulvių, pomidorų, bananų, žiedinių kopūstų, obuolių, džiovintų vaisių.
3. Spermatozoidų elektrinio krūvio matavimas. Šis metodas Lietuvoje netaikomas, bet sėkmingai gyvuoja kitose Europos šalyse.

Mažiau patikimos teorijos
Moksliškai neįrodytos, nepatikimos teorijos, kuriomis kartais visgi tikima:
– Senolių prietaras byloja, kad X spermatozoidai aktyvesni šarminėje aplinkoje, tad moteris prieš sueitį apsiplaudavo sodos tirpalu. O Y spermatozoidai yra aktyvesni rūgštinėje aplinkoje, tad būdavo apsiprausiama stikline vandens, į kurį įpiltas arbatinis šaukštelis vynuogių acto. Dar ir šiandien moterys, norėdamos pakeisti makšties rūgštinę terpę ir susilaukti mergaitės, pavyzdžiui, valgo daug jogurto.
– Jei moteris nori mergaitės, ji turi susilaikyti nuo orgazmo, mat jo metu išsiskiria gleivės, kurios yra palankios judėti „berniukiškiems“ spermatozoidams.
– Energingos, ryžtingos moterys dažniau pagimdo berniukus. Tai grindžiama tuo, kad jos turi daugiau vyriško hormono testosterono ir atiduoda pirmenybę Y spermatozoidams.
– Kai apvaisinimo išvakarėse išgyvenamas stiprus stresas, gimsta mergaitė.
– Mergaitei gimti daugiau tikimybės, jei vyras prieš sueitį pamirks karštoje vonioje.
– Gamta pati atrenka, kada ko reikia. Karų ir konfliktų metu gimsta daugiau berniukų, netgi išskiriamos „karo kartos“. Beje, ir šiuo metu matome, kad gimsta daugiau berniukų.
– Kūdikio gimimas susijęs su artimų giminaičių mirtimi. Kai išeina artimas giminaitis, gimsta tos pačios lyties kūdikis.
– Žmonėms, dirbantiems su informacinėmis technologijomis, dažniau gimsta mergaitės.
– Kinų išmintis byloja, kad jei moters amžius lyginis, pavyzdžiui, 28 metai, ir ji pastojo lyginį mėnesį, ji sulauks dukters, o jei nelyginį – sūnaus. Jei amžius nelyginis – gims mergaitė, pastojus nelyginį mėnesį, o pastojus lyginį mėnesį – gims berniukas. Tai atsispindi šalia šio straipsnio pateikiamoje lentelėje: vertikalioje eilutėje nurodytas motinos amžius pastojimo metu, horizontalioje – pastojimo mėnuo.

Lyties nustatymas
Šiais laikais tik keli tėvai iš šimto nenori iš anksto sužinoti, kas gims, ir laukia staigmenos. Noras iš anksto sužinoti kūdikio lytį dažnai susijęs su materialiais dalykais – ką jam pirkti. Na, o kai nematyti, kas gims, telieka pirkti geltonos, žalios spalvos drabužėlius.
Šiuolaikiniais diagnostikos metodais vaisiaus lytis gali būti nustatyta jau penktą šeštą nėštumo savaitę, tiriant laisvo DNR buvimą motinos kraujyje, taip pat šeštą nėštumo savaitę, atliekant trofoblasto ląstelių tyrimą iš gimdos kaklelio. Deja, tai taikoma tik užsienyje.
Po apvaisinimo mėgintuvėlyje lytis gali būti nustatyta antrą trečią embriono raidos dieną. Tai gali būti pritaikoma ir Lietuvoje.
Lietuvoje galima nustatyti kūdikio lytį, taikant choriono gaurelių biopsiją nuo 11-tos nėštumo savaitės ir amniocentezę (vaisiaus vandenų tyrimą) nuo 16-tos nėštumo savaitės. Šie būdai taikomi chromosominėms ir genetinėms ligoms diagnozuoti, kai medikams kyla įtarimų, jog kažkas negerai. Kartu yra sužinoma vaisiaus lytis. Paklaidos būti negali.
Dar vienas būdas nustatyti vaisiaus lytį, kurio seniau mokydavo akušerės – nustatyti ją iš vaisiaus širdies tonų. Jeigu klausantis širdies tonų jie yra ryškūs, aiškūs, garsūs – gims berniukas, o jeigu švelnesni – mergaitė. Tai iš tiesų veikia, tačiau tyrimą atliekantis gydytojas turi būti patyręs.

Ar echoskopas nemeluoja?
Paprasčiausias ir labiausiai paplitęs būdas vaisiaus lyčiai sužinoti – tyrimas ultragarsu (echoskopija). Pirmuosius lyties požymius galima pastebėti nuo 11-tos nėštumo savaitės. Esant vėlyvesniam nėštumui, metodo efektyvumas siekia nuo 93 iki 100 proc. Ultragarsinio tyrimo sėkmę nulemia keli veiksniai: gydytojo kvalifikacija, nėštumo dydis,vaisiaus padėtis tyrimo metu.
Vaisiaus lytį medikai nustato iš vyriškų lytinių organų buvimo. Ultragarsiniai tyrimai gali būti iškreipti tuomet, kai yra lyties vystymosi anomalijų, pavyzdžiui, berniuko sėklidės nusileidžia vėliau nei įprasta. Tačiau anomalijų pasitaiko retai.
Jeigu vaisius atsisukęs nugara, o kartais ir jam įsitaisius šonu, jo lyties organų nematyti. Vaisius savo padėtį keičia dažnai, taigi vieną kartą rezultato nesužinojus, kitą sykį galbūt pasiseks.
Kartais gydytojas labai aiškiai mato vaisiaus lytį, o kartais ir specialistui kyla abejonių. Visada išlieka tikimybė, kad gims kitos lyties, nei nustatyta, kūdikis, bet tai nutinka labai retai. Tad jeigu gydytojas užtikrintai pasakė, jog gims mergaitė, tikrai galite pirkti rožinius drabužėlius.

Prietarų žiupsnelis
Iš senų laikų, kai ultragarso tyrimo dar nebuvo, išlikę nemažai prietarų, kaip atspėti, ko moteris laukiasi. Kai kas šiais prietarais pasidomi ir dabar, kai vaisiaus lytis neaiški. Tačiau jų vertė labai abejotina. Juolab kad nemažai moterų iš savo patirties gali pasakyti, kad ir laukiantis tos pačios lyties kūdikių nėštumai gali būti visiškai skirtingi.
– Moterį, besilaukiančią mergaitės, gali dažniau pykinti rytais. Šį prietarą bandė patikrinti švedų mokslininkai. Jie peržvelgė apie milijoną gimdymo istorijų ir surado duomenų apie 5900 moterų, kurias pykino. Paskaičiavus paaiškėjo, kad toms moterims gimė 56 proc. mergaičių ir 44 proc. berniukų. Taigi tyrimas prietaro nepaneigė, tačiau šis gimimų santykis nedaug skiriasi nuo natūralaus 50:50 proc.
– Senoliai teigė, kad kai pilvas atsikišęs, iš nugaros jo nematyti – gims berniukas, o kai pilvas apvalus – gims mergaitė.
– Sakoma, kad kai moteris laukiasi mergaitės, mergaitė atima jos grožį.
– Laukiantis mergaitės pasireiškia didesnė nuotaikų kaita.
– Besilaukiant berniuko, neva norisi silkės, mėsos, aštrių patiekalų, o mergaitės – saldumynų.
– Laukdamasi berniuko, nėščioji būna labai žvali.
– Paprašykite nėščiosios parodyti rankas. Jeigu ji išties jas delnais į viršų – gims mergaitė, jeigu delnais žemyn – berniukas.

Jeigu teko nusivilti…
Sužinojus, kad gims ne tos lyties, kurios norėjote, kūdikis, gali užklupti nusivylimas. Kartu atslinks kaltė, jog taip jaustis negalima ims graužti sąžinė prieš būsimą vaikelį… Štai psichologų patarimai, kaip susitaikyti su esama padėtimi.
● Pirmas žingsnis – priimkite esamas emocijos. Nebijokite pati sau pasakyti, kad labai norėjote berniuko, taigi nusivylėte išgirdusi, jog gims mergaitė, ar atvirkščiai. Neturite to nusivylimo ir gėdytis. Nereikia manyti, jog noras susilaukti tam tikros lyties kūdikio – kažkas nedovanotino, nes turime mylėti visus vaikus po lygiai. Nebijokite savo jausmų parodyti ir gydytojui ar artimiesiems – jausmus geriau išjausti, ne slėpti. Slepiami neigiami jausmai ilgiau neapleidžia.
● Išsiaiškinkite priežastis. Susivokite, kodėl išgyvenate tą nusivylimą. Gal augote su padaužomis broliais, kurie nuolat jus skriausdavo, ir norėjote susilaukti dukrytės, su kuria būtumėte labai artima. Bet gal jūsų dukrytė būtų padauža, o berniukas, kurio susilauksite, bus ramus ir mielas? Galbūt nusivylėte todėl, kad manote, jog mergaitę auginti bus lengviau – juk būtumėte tos pačios lyties. Jeigu neįsivaizduojate, kaip auklėjami berniukai, praleiskite daugiau laiko su drauge, kuri turi mažą sūnelį, ir pamatysite, kad nieko ten sudėtingo…
● Pasitikėkite savo gebėjimu pamilti bet ką. Anksčiau ar vėliau pastebėsite, kad jus apėmęs nusivylimas nesitęsia amžinai. Dažniausiai neigiamos emocijos išgaruoja, kai vaikelis gimsta. Gimdant smegenys išskiria oksitociną, galingą hormoną, kuris padeda vykti ne tik fiziologiniams, bet ir psichologiniams procesams. Tad pamačius savo kūdikį, užplūsta meilė, ir nebelieka minčių, jog kažkas negerai. Be to, nėštumo metu jūs apie vaiką žinote tik viena – jo lytį. O naujagimis atsineša visą puokštę – charakterį, mielus bruožus, kuriuos jūs ir pamilsite.

Straipsnis spausdintas „Mažylio“ žurnale
Nuotrauka www.flickr.com