„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKLSO NAUJIENOS. Nereguliarus miego laikas slopina smegenų pajėgumus
2013 07 19

 

Ankstyvoje vaikystėje kasvakar einant miegoti skirtingu laiku susilpninami vaiko smegenų pajėgumai. Taip pat, kadangi ankstyvoji vaiko raida deda pamatus apskritai būsimai sveikatai, tai gali atsiliepti ir ateityje. Tokių išvadų priėjo Didžiosios Britanijos mokslininkai, atlikę didelės imties ilgalaikį tyrimą, publikuotą žurnale „The Journal of Epidemiology and Community Health“.
Tyrime (apėmusiame ir daugiau krypčių) dalyvavo 11 tūkstančių vaikų, gimusių 2000-2002-aisiais metais. Tyrėjai fiksavo jų šeimos dienotvarkę, miego režimą, atlikdami apklausas bei lankydamiesi namuose, kai vaikams buvo treji, penkeri ir septyneri metai. Buvo siekiama išsiaiškinti, ar ėjimo miegoti laikas bei nuoseklumas turi kokią nors įtaką vaikų protiniams sugebėjimams, sprendžiant iš skaitymo, matematikos bei erdvinio mąstymo testų rezultatų. Taip pat norėta nustatyti, ar tas poveikis yra linkęs kisti (didėti) su amžiumi ir ar tam tikri ankstyvos vaikystės tarpsniai yra svarbesni už kitus.
Paaiškėjo, kad nereguliariausiai vaikai eina miegoti trejų metų amžiaus. Sulaukę septynerių, jau pusė vaikų gulasi tuo pačiu metu.
Septynmečių mergaičių, kurios gulėsi nevienodu metu, minėtų testų rezultatai buvo prastesni, nei einančių gultis tuo pačiu metu. Tačiau ši taisyklė negalioja septynmečiams berniukams.
Tiek septynerių berniukams, tiek mergaitėms, kurie penkerių metų gulėsi nereguliariu metu, sąsajų su silpnesne smegenų veikla nenustatyta. Tačiau testų rezultatai buvo prastesni tų abiejų lyčių septynmečių, kurie trejų metų nesilaikė ėjimo gultis režimo, o tai reiškia, jog maždaug tretieji gyvenimo metai yra ypač jautrus kognityvinio vystymosi periodas.
Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad nereguliarus ėjimas miegoti gali suardyti natūralų organizmo ritmą ir sąlygoti miego sutrikimus, taip pakenkiant smegenų plastiškumui ir gebėjimui priimti bei išlaikyti informaciją.

Nuotrauka www.flickr.com