„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Daug tėvų, veždami vaikus, užsiima pašaliniais dalykais
2013 06 20

 

 

JAV Pediatrų akademinės bendruomenės matinio susirinkimo metu buvo pristatyti Mičigano universiteto apklausos rezultatai – pasirodo, vis dar labai daug tėvų vairuodami rizikuoja savo brangiausiu kroviniu.

Tyrėjai apklausė daugiau nei 600 tėvų. Tikslas – išsiaiškinti, kokie dalykai blaško jų dėmesį vairuojant, kai mašinoje yra vaikų. Taip pat – ar jie naudoja amžių atitinkančias saugumo priemones ir ar yra patyrę eismo įvykių.

„Ankstesni tyrimai atskleidė, jog itin daug dalykų gali blaškyti vairuojančius paauglius. Tačiau mūsų tyrimas rodo, jog daugybė veiksnių atitraukia ir tėvų, vežančių vaikus nuo 1 iki 12 metų, dėmesį. Taip pat paskaičiavome, jog labiau blaškomi tėvai dažniau patenka į avarijas,“ – teigia tyrėjai.

Tėvų apklausos vyko viename Mičigano ligoninės priimamajame, čia patekus jų vaikui (nesvarbu, dėl kokių priežasčių). Dalyvių buvo klausiama, kaip dažnai jų dėmesį nuo eismo atitraukia kokie nors dalykai, tarkime, kalbėjimas telefonu (be laisvų rankų įrangos), žinučių rašymas, naršymas internete, valgymas, šukavimasis, vaiko priežiūra (tarkime, pakelti ir paduoti žaisliuką, pamaitinti), kelio ieškojimas (žiūrėjimas į žemėlapį, navigacijos sistemą), o taip pat CD ar DVD pakeitimas. Taip pat tėvų buvo klausiama, ar jie naudoja saugos diržus, kokias saugos priemones yra parinkę vaikui, buvo vertinama jų motyvacija naudoti atitinkamas kėdutes, rekomenduojamas pagal vaiko amžių.

 

Rezultatai:

Beveik 90 proc. tėvų prisipažino, jog praėjusį mėnesį bent kartą jų dėmesį atitraukė technologijos (telefonai, internetas ir kt.). Dauguma vairuotojų pažymėjo varneles prie 4 iš 10 apklausoje nurodytų dėmesį atitraukiančių kategorijų.

Vairuotojai, nurodę, jog jų dėmesys yra blaškomas dažniau, dažniau patenka ir į eismo įvykius.

Vairuotojai, kurių vaikai nesėdi amžiui pritaikytose kėdutėse, 2,5 karto dažniau pažymėjo, jog juos nuo vairavimo atitraukia su vaikais susiję veiksniai.

Tėvai, kurie pažymėjo, jog visada patys segasi saugos diržus, žymiai dažniau veža vaikus jiems pritaikytose kėdutėse ar naudoja paaukštinimus.

Tėvai, motyvuoti „iš vidaus“ naudoti saugos kėdutes (tarkime, pažymėjo varnelę prie punkto „tai man išties svarbus sprendimas“), žymiai dažniau rinkosi jas amžiui pritaikytas. Tuo tarpu išorinė motyvacija („Kiti baisėsis, jei to nedarysiu“) neskatina pasirinkti saugiausios priemonės pagal amžių.

 

Nuotrauka www.flickr.com