„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Genų mutacijos, sąlygotos tėvų gyvenimo būdo, gali persiduoti daugeliui kartų
2013 07 08

 

Genų mutacijos, sukeltos tėvo gyvenimo būdo, gali būti paveldėtos jo vaikų, net jeigu jos įvyko prieš pradėjimą. Ir ne tik – pasak tyrimo, gemalinėje stadijoje genų pokyčiai įvyksta visose vaisiaus ląstelėse, taip pat ir lytinėse. Tai reiškia, jog tėvo gyvenimo būdas gali paveikti ne tik savo palikuonio, bet ir daugelio būsimų kartų DNR. Šį Mastrichto universiteto mokslininkų darbą publikavo The Faseb Journal.

Pasak tyrėjų, šią studiją reiktų laikyti eksperimentine. Jie tikisi, jog gauti duomenys paskatins imtis  naujų, išsamesnių tyrimų, detaliau paaiškinančių, kaip kasdieninio gyvenimo įtakoti genų pokyčiai perduodami palikuonims.

Mokslininkai šio atradimo priėjo ištyrę dvi šeimų grupes. Pirmosios metinės pajamos buvo mažos, antrosios – sąlyginai didelės. Pajamos kaip kriterijus buvo pasirinktos todėl, kad jos dažnai susijusios su tėvų gyvenimo būdo pasirinkimais. Tarkime, mažai uždirbantys tėvai rūko dažniau nei uždirbantys daug. Ištyrus vaikų ląstelių DNR mutacijas paaiškėjo, kad jos dažnesnės toje grupėje, kurios tėvų pajamos yra mažesnės. Rezultatai leidžia spręsti, kad tėvų gyvenimo sąlygos iki vaiko pradėjimo tiesiogiai veikia vaikų sveikatą.

Jau seniai žinojome, kad besilaukiančios mamos pasirinkimai daug lemia būsimo mažylio sveikatai, vystymuisi, apskritai gyvenimui. Dabar sužinojome, kad ir tėvų rankos neatrištos. Jie taip pat turi rūpintis savimi, nes taip pat dar iki pradėjimo krauna mažyliui genetinį kraitį.

www.flickr.com