„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Kas galėtų pagerinti vedybinius santykius?
2013 04 08

 

Tikriausiai pažįstate porų, kurios namų ruošos pasidalijime siekia visiškos lygybės, pavyzdžiui, šįkart indus plaunu aš, kitą – tu, sauskelnes pakeičiu aš, kitąkart – tu. Tačiau pasak naujų tyrimų, lygus darbų pasidalijimas atliekant juos paeiliui nėra geriausias kelias į kokybiškus santykius. Faktai rodo, jog šeimos santykiai stiprėja, jei namų ruošos darbai atliekami KARTU su sutuoktiniu.

„Mes tyrėme, ar sutuoktiniai patenkinti darbo pasidalinimu. Išsiaiškinome, jog visai nesvarbu, kas ką darė, bet žmonos buvo labiau patenkintos pasidalinimu, jei dirbo kartu su vyrais,“ – teigia dėstytoja Erin Holmes, kartu su studentais iš  Misūrio ir Jutos universitetų atlikusi tyrimą, spausdintą The Journal of Family Issues. Buvo stebėta, kaip 160 porų dalinosi namų ruošos darbais ir vaikų priežiūra. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kas galėtų pagerinti vedybinius santykius.

Paaiškėjo, jog bene svarbiausias veiksnys – tėvo ir vaikų bendravimo kokybė. Moterims stiprus tėvo ryšys su vaikais reiškia, jog ir jų su vyru santykiai turi gerą ateitį. Tyrėjai vertino tėčių įsitraukimą į įvairias veiklas – žaidimą su vaikais, bendrus pomėgius, pagalbą mokantis. Pasirodo, netgi  toks paprastas užsiėmimas, kaip knygos vakarais paskaitymas ar pokalbis apie tai, kas nutiko per dieną, antrosios pusės yra be galo vertinamas. Tad tėtis turėtų žinoti, jog jam pagerinus ryšius su vaikais, išlošia VISI.

Daugumos porų amžius buvo 25-30 metų bei jos augino vaikus iki 5 metų. Šis gyvenimo tarpsnis poroms su mažais vaikais realiai gresia rimtais santykių išbandymais. Pasak ankstesnių E.Holmes tyrimų, tapus tėvais tiek vyrams, tiek moterims dramatiškai padaugėja pareigų namuose. Gimus pirmagimiui, tėčiams jų padaugėja maždaug dvigubai, užtat mamoms… daugmaž penkiagubai.

Nors meilėje ir namų ruošoje teisybės ieškoti neverta, tačiau Holmes statistinė analizė tam tikra prasme patvirtina posakį happy wife – happy life (laiminga žmona lygu laimingas gyvenimas). Kai žmonos patenkintos darbo pasidalijimu, ABU sutuoktiniai tikina vedybinius santykius pagerėjus.

 

Nuotr. by sean dreilinger