„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Kūdikio svorio prieaugis pirmąjį mėnesį siejamas su jo IQ
2013 07 12

 

Adelaidės universitete atlikti tyrimai patvirtino, jog kūdikio pirmąjį gyvenimo mėnesį priaugtas svoris ir padidėjusi galvytės apimtis yra susiję su aukštesniu intelekto koeficientu ankstyvajame mokykliniame amžiuje. Tyrėjai šios išvados priėjo apibendrinę 13 800 išnešiotais gimusių vaikų stebėjimo duomenis. Tyrimas publikuotas žurnale Pediatrics.

Nustatyta, kad kūdikių, kurie per pirmas keturias gyvenimo savaites priaugo 40% savo gimimo svorio, sulaukus šešerių metų intelekto koeficientas 1,5 taško lenkė tų kūdikių, kurie tepriaugo 15% savo gimimo svorio. Aukščiausias IQ buvo ir tų vaikų, kurie pirmąjį mėnesį pasižymėjo didžiausiu galvos apimties augimu.
Tyrim vadovė Dr. Lisa Smithers teigia: „Galvos apimtis – tai smegenų tūrio rodiklis. Tad spartesnis jos didėjimas rodo ir greitesnį smegenų augimą. Tiems, kurie būdami naujagimiai priaugo daugiau svorio, sulaukus šešerių ypač išryškėjo verbaliniai sugebėjimai. Taip gali būti todėl, kad neuronų struktūros, atsakingos už kalbos vystymąsi, formuojasi anksčiau. O tai reiškia, kad greitesnis svorio prieaugis naujagimystėje gali turėti tiesioginę kognityvinę naudą“. Pasak mokslininkės, šis tyrimas atskleidžia ir naujagimių maitinimo svarbą.  „Žinome, jog daugelis mamų pirmomis savaitėmis patiria žindymo sunkumų. Nuo to gali priklausyti ir mažylio prieaugis. Vadinasi, reikia skirti daugiau dėmesio mamų švietimui, pagalbai, o taip pat esant reikalui – papildomai primaitinti“, – teigiama tyrimo išvadose.

 

Nuotrauka www.flickr.com