„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Nėštumas visam laikui pakeičia pėdos dydį
2013 04 02

Naujausi tyrimai Ajovos universitete patvirtina tai, ką daugelis moterų įtarė jau seniausiai – nėštumas išties visam laikui pakeičia moters pėdos dydį ir formą.

 

Suplokštėjusi pėda – įprasta nėščiųjų problema. Pėdos skliautas suplokštėja, kaip manoma, dėl papildomo svorio ir padidėjusio sąnarių bei raiščių laisvumo, kuriuos sąlygoja organizme nėštumo metu pakitę hormonai, ruošiantys moters kūną gimdymui. Pasak naujo tyrimo, kovo mėnesį publikuoto žurnale American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, suplokštėjusi pėda gali vėliau ir neatsistatyti.

 

„Girdėjau moteris skundžiantis, jog po nėštumo pasikeitė batų dydis, bet medicininėje literatūroje nieko apie tai neradau, – sako Neil Segal, tyrimą vykdęs medicinos mokslų daktaras, ortopedas reabilitologas. – Norėdami patvirtinti tai moksliškai, išmatavome moterų pėdas nėštumo pradžioje ir po gimdymo praėjus penkiems mėnesiams. Išsiaiškinome, jog pėdos pokyčiai yra faktas.“

Ajovos universiteto studijoje dalyvavo 49 besilaukiančios moterys. Tyrėjai išmatavo jų pėdos skliautą judant bei ramybės būsenoje pirmo trimestro metu ir vėliau, po gimdymo. Paaiškėjo, kad 60-70 proc. moterų pėdos pailgėjo ir paplatėjo.

Konkrečiai, tyrimas įrodė, jog skliauto aukštis ir tvirtumas žymiai sumažėjo, palyginus su tuo, koks buvo nėštumo pradžioje, o tai sąlygojo atitinkamus pėdos ilgio pokyčius (nuo 2 iki 10mm). Kita vertus, nepastebėta, jog būtų pakitęs ir svorio pasiskirstymas pėdoje. Tyrimo duomenimis, pėdą labiausiai pakeičia pirmasis nėštumas, o štai antras, trečias ir kiti daugiau pokyčių nebesukelia.

Žinoma, kad moterys, ypač gimdžiusios, žymiai dažniau už vyrus kenčia dėl raumenų ir kaulų sistemos problemų. Gali būti, jog būtent pėdų pokyčiai nėštumo metu paaiškina, kodėl, lyginant su vyrais, joms rizika ateityje patirti artrito skausmus pėdose, keliuose, klubuose ir stubure yra didesnė. Taigi mokslininkai tęsia tyrimus šia linkme, o tai pat siekia rasti būdų, kaip apsaugoti moters kaulus bei raumenis nėštumo metu.

 

Nuotrauka „SXC”