„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Sprendimą žindyti gali lemti motinos asmenybė
2013 08 19

 

Naujo tyrimo duomenimis, didesnė tikimybė, jog žindys ar tęs žindymą tos moterys, kurios yra ekstravertės ir mažiau nerimastingos. Jei moteris intravertė, uždara, greit pasiduodanti nerimui – toji tikimybė mažesnė. Publikuotas The Journal of Advanced Nursing žurnale, šis tyrimas atkreipia dėmesį, jog tam tikro būdo bruožų pagimdžiusioms moterims reikalinga papildoma pagalba ir žinios, padedančios joms pajusti didesnį pasitikėjimą savimi.

Maitinimas krūtimi yra svarbus tiek mamai, tiek kūdikiui: žindomiems mažyliams rečiau pasitaiko infekcijos ar alergijos, jie neturi viršsvorio, o žindžiusios mamos rečiau suserga tam tikros rūšies vėžiu. Ar mama žindys, lemia daugelis veiksnių. Seniai pastebėta, jog paramos sulaukiančios, pasitikinčios, žinančios, kaip įveikti problemas, moterys žindo ilgiau. Tad norint, jog žindančių motinų daugėtų, reikia suprasti, kas būtent suteikia joms pasitikėjimo bei paramos. Daugelis tyrimų domėjosi, kokį vaidmenį čia vaidina motinų išsilavinimas, amžius, santykiai šeimoje, tačiau ryšys tarp žindymo ir moters asmenybės tyrinėtas dar nebuvo.
Swansea universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai stebėjo 602 mamas su kūdikiais nuo 6 iki 12 mėn. Jos atsakė į anketą, apimančią daug klausimų apie moters asmenybę, žindymo trukmę, žindymo patirtį. Motinos, kurios nurodė esančios ekstravertės ir emociškai stabilios, žymiai noriau pradėjo žindyti ir darė tai ilgesnį laikotarpį. Nerimastingos intravertės dažniau rinkosi mišinius ar žindė trumpesnį laiką. Intravertės pažymėjo, kad drovėjosi žindyti ar ėmė maitinti dirbtiniais mišiniais, nes taip daryti siūlė kiti. Tuo tarpu nerimui greitai pasiduodančioms motinoms žindymas atrodė sudėtingas, o iš kur sulaukti pagalbos jos nežinojo, atrodė, kad niekas čia padėti negali. Šie veiksniai siejami su žindymo nutraukimu.
Taigi, ką naujo mums pateikia tyrimas? Faktą, jog kai kurioms moterims žindymas yra didesnis iššūkis, nei kitoms, netgi jei maitinti krūtimi jos iš esmės nori. Tad joms reikalinga tolesnė pagalba sprendžiant iškylančias problemas, ugdant pasitikėjimą, suteikiant informacijos, kur jos galėtų kreiptis pagalbos dėl žindymo.

Nuotrauka iš www.flickr.com