„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

PIrmoji tikroji Mortos perskaityta knyga – taip gimsta idėjos seminarams.
2012 11 08

Vakar mūsų namuose buvo ypatingas įvykis – Morta perskaitė pirmąją savo knygą. Tokią tikrų tikriausią ir beveik be paveikslėlių. Tai – iš vokiečių kalbos versta pirmoji knygų serijos apie raganą Lilę (pradinių klasių mergaitę) knyga „Ragana Lilė ir Drakono knyga”. Knyga gan stora – 196psl. Pradėjo Morta skaityti labai iš lėto: pradžioje užsikirsdama, dar šiek tiek skiemenuodama, balsu (man). Iš tiesų fantastinis jausmas buvo stebėti kaip su kiekvienu puslapiu Morta skaito vis geriau, vis greičiau, vis lengviau. Galiausiai skaitė jau tyliai ir viską suprasdama. Tempas taip pat išaugo. Žodžiu, tikra metamorfozė.Taigi Morta Sofija pirmąją „rimtą” knygą perskaitė būdama 6 metų 10mėn ir 12d. 🙂

Taigi dabar galiu drąsiai rekomenduoti šią knygų seriją ir berniukams, ir mergaitėms, nes nuo jos skaityti su vėjeliu pradėjo ir Vilhelmas – pirmosios klasės vasarą vaikinas perskaitė VISĄ seriją per porą mėnesių (jam tada buvo 7.5 metų). Esmė ta, kad Vilhelmas gerai skaitė jau penkerių, tačiau jo vis knygos neužkabindavo: skaitydavo tai šį, tai tą, bet vis vengė skaitymo. Bet vat raganos Lilės serija buvo ta knyga, kuri jį užhipnotizavo, ir jis skaitė visur, kur ėjo. Nerealu, nes Morta šiandien jau nusitvėrusi kitą dalį ir skaito vis paklausdama: „Ar dar galiu skaityti?”.

Su Morta (ir berniukais) esame sutarę, kad kiekvieną kartą, kai perskaito knygą, gali išsirinkti iPad’o žaidimą ir jį parsisiųsti. Šįvakar Morta labai atsakingai rinkosi, tačiau dar neišsirinko.

Šįvakar su Gertrūda skaitėme irgi vokiečių dailininko ir rašytojo Wolf Erlbruch knygą „Ponia Majer, paukštelė”.

Nuostabi knyga. Beje, Gertrūdai visa tai, kas aprašyta, atrodė natūralių natūraliausia. Žinoma, toje vietoje, kur ponia Majer ima skraidyti, Gertrūda jau su visa ketverių metų merginos logika pareiškė: mama, bet juk žmonės tai neskraido! Kita vertus, knyga yra skirta ne tik vaikams. Ji yra skirta tėvams, kurie serga perdėtu susirūpinimu ir nepagrįstomis baimėmis. Knyga skaitytoją drąsina: nebijok! skrisk! Aš ją nagrinėčiau tėvų mokyklėlėse. Va, gera mintis Vaikystės Sodo tėvų akademijai – imti keletą knygų vaikams ir jas analizuoti, aptarti. Galų gale mokyti tėvus (ir norinčius pedagogus) skaityti ir paaiškinti, kaip skaito vaikai. Beje, tik ką apie tai rašiau straipsnį pedagogų leidiniui „Šoktonas” ir skaitysiu pranešimą LITEXPO parodoje. Ateikite, padiskutuosime!

Taip pat primenu, kad vis dar galite įsigyti bilietų į pasakiškus seminarus pedagogams ir tėvams🙂