„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Švietimo naujienų apžvalga. 2016 sausis.
2016 01 19

Aš nepaprastai džiaugiuosi, kad pasirinkau švietimą ir gimiau būtent dabar. Man apskritai kuo toliau, tuo labiau atrodo, kad 2015 buvo virsmo Lietuvoje metai: vis daugiau žmonių kalba apie švietimą, apie mokytojus, vis daugiau supranta, koks turi būti ugdymas XXI  amžiuje. Kadangi puikiai prisimenu, kiek tų kalbų ir kokios jos buvo vos prieš penketą metų, tai turiu pasakyti, kad nepaprastai džiaugiuosi šiais pokyčiais.

Be jokios abejonės, tai – tik pradžia, bet visos kelionės prasideda nuo pirmojo žingsnio.

Jau ne vienerius metus kalbu apie tai, kad gyvybiškai būtina skatinti tiriamąjį, kūrybinį mokymąsi, susiejantį teoriją ir praktiką  su realiu gyvenimu – galų gale apie tai prakalbo ir ŠMM. Taip pat jau seniai ir daug kalbu apie tai, kad turi keistis vertinimas, nes nebegalime XXI amžiuje vertinti vien tik žinias. Žodžiu, daug kas įkvepia.


Galiausiai reikia suprasti, kad švietimas – procesas, kad kaita neįvyksta per naktį. Štai dažnai giriamoje JK net 40 000 pradinukų mokosi klasėse, kuriose yra daugiau, nei 36 vaikai, o 15 000 – kuriose daugiau, nei 40. KE-TU-RIAS-DE-ŠIMT! Man būtų įdomu sužinoti, kiek mokytojų Lietuvoje turi tokio dydžio klases ir, kaip sakant, tikriausiai čia reikėtų pasidžiaugti, kad tokių neturime, vadinasi, galime skirti daugiau dėmesio kiekvienam vaikui, nei kai kurie mokytojai Didžiojoje Britanijoje! Dar vienas pamąstymas: kas tada būtų kalbama apie klasės krepšelį?!


Žvelgdama į kitas naujienas vis prisimenu tai, ką nuolat kartoju ir Vaikystės Sodo bei Karalienės Mortos mokyklos pedagogams: saugumas yra svarbiausia. Net kai tai sumažina smagumą, vis vien visų pirma yra saugumas. Be jokios abejonės, nelaimė gali nutikti ir ėmusis visų saugumo priemonių (kad ir kaip tai baugina ir yra skaudu), tačiau Likimo už ūsų geriau netampyti. Ir – nors jaučiu empatiją mokytojui, kuris tikriausiai buvo įkalbėtas mokinių leistis juodąja trasa drauge – vis vien manau, kad tai buvo neatsakingas žingsnis… Kaip sako patys britai: better safe than sorry!


Lietuvoje: Numatytos naujos ugdymo kryptys: daugiau laiko mokymuisi tyrinėjant, teoriją siejant su praktika

Bendrojo ugdymo programos labiau susietos su gyvenimo praktika, mokykla suteikia šiuolaikiniam žmogui svarbių kompetencijų: komunikavimo, socialinių-pilietinių, kultūrinių, kūrybiškumo ir kitų. Šie siekiai apibrėžti švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės patvirtintame Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų apraše ir bus taikomi rengiant naujas bendrojo ugdymo programas bei įgyvendinant jau esamas. Numatoma skatinti tiriamąjį, kūrybinį mokymąsi, susiejantį teoriją ir praktiką  su realiu gyvenimu. Keičiasi ir mokinio pasiekimų vertinimas: daugiau dėmesio kreipiama ne momentiniam, o formuojamajam vertinimui, kuris skatintų mokinio  norą mokytis ir  padėtų kelti savo mokymosi tikslus. „Pažymiai turi ne bausti, o padėti vaikui išmokti. Laikas pripažinti ir neformaliojo švietimo pasiekimus, įvairią socialinę mokinių veiklą. Dabar diskutuojame apie esmines egzaminų sistemos permainas, kad būtų vertinamos ne tik mokinių akademinės žinios, bet ir kiti pasiekimai: meno, sporto, socialinės veiklos“, – sako ministrė. Aprašas įsigalios 2016 metų rugsėjo 1 dieną.

 

Švietimo ir mokslo ministerija dar kartą siūlo didinti pedagogų atlyginimus

Ketvirtadienį Vyriausybės ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai kelias valandas derėjosi su švietimo profesinėmis sąjungomis. Sutarta, kad švietimo sistemoje sutaupytos dėl lėšos dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus bus panaudotos pedagogų atlyginimų didinimui jau nuo šio rudens. Susitikimo metu sutarta koreguoti Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodiką, atskiriant ugdymo procesui ir valdymui bei psichologinei, specialiajai, socialinei pedagoginei pagalbai organizuoti skiriamas lėšas.

 

 

THE GUARDIAN: More than 500,000 primary school pupils taught in ‘super-size’ classes

Daugiau nei pusė milijono vaikų yra mokomi “super dydžio” klasėse (daugiau nei 30 mokinių), perpildytoms pradinėms mokykloms sunkiai pavyksta patenkinti vis didėjantį poreikį. Penktadienį tėvai pildė dokumentus dėl vaikų priėmimo į mokyklas nuo rugsėjo, tačiau teigiama, kad daugeliui jų teks nusivilti. Vietos valdžia bei mokyklos keletą metų stengėsi suplanuoti ir pasiruošti tokiam gimstamumo bumui, koks yra dabar. To rezultatas – vis daugiau atsirandančių “titanų” pradinių mokyklų, kurios gali priimti daugiau nei 800 mokinių. Kita to pasekmė, daugiau nei 30 mokinių klasės, kuris viršija maksimalų numatytą skaičių (30). Švietimo departamento pateikiama statistika atskleidė, kad beveik 40 000 pradinukų yra mokomi klasėse, kuriose yra daugiau nei 36 mokiniai, 15000 – klasėse, kuriose yra 40 ar daugiau mokinių. Anglijoje 520445 pradinių klasių mokiniai yra mokomi klasėse, kuriose yra 31 ar daugiau mokinių. Iš kurių iki 100000 yra pirmoje arba antroje klasėje, kurioms mokinių skaičius yra valdžios ribojamas iki 30 mokinių. Kol pagrindinis dėmesys buvo telkiamas į pradines klases, mokinių antplūdis pradedamas justi ir vidurinėje mokykloje, kur taip pat susiduriama vis didėjančiu mokinių skaičiumi klasėse. 

 

BBC: Alps avalanche deaths: Teacher faces manslaughter charge

Policija laukia, kol galės apklausti mokytoją, kuris klasės išvykos metu su mokiniais leidosi uždaryta juodąja trasa, kas labai tikėtina, kad sukėlė sniego laviną. Šios nelaimės metu du mokiniai ir turistas iš Ukrainos žuvo, kiti mokiniai buvo sužeisti, pats mokytojas prarado sąmonę ir buvo sunkiai sužeistas Les Deux Alpėse per išvyką ketvirtadienį. Teigiama, kad perspėjamieji ženklai buvo išdėlioti po gausaus sniego pastarosiomis dienomis, tačiau jie patys sąmoningai pasirinko leistis uždaryta trasa. Kyla pagrindinis klausimas:”kodėl jie leidosi uždaryta trasa?”. Ši trasa buvo uždaryta nuo pat slidinėjimo sezono pradžios dėl sniego trūkumo. Dėl itin gausaus sniego, kuris iškrito pastaruoju metu, sniego lavinos rizika išaugo iki 3 ( 5 balų skalėje). Didžiulė gelbėjimo operacija skubėjo mokiniams, mokytojui ir turistui iš Ukrainos į pagalbą po to, kai  juos užgriuvo sniego lavina. Pranešama, kad nuo Naujųjų metų Prancūzijos Alpėse žuvo dar keturi žmonės: du lietuviai, ispanas ir čekas. Vietos valdžia slidininkus ragina būti itin atsargiais ir nenuklysti nuo pažymėtų trasų.

 

NY TIMES: Death of 3 Columbia Students Raises Fears Over Trips Abroad

Kol vieni studentai žiemos atostogų metu renkasi poilsį, 28 Kolumbijos universiteto studentai pasirinko dalį savo atostogų praleisti savanoriaudami Hondūre ir padėdami gydytojams suteikti būtinąją pagalbą Centrinės Amerikos skurdžiausioms šalims. Vis daugiau studentų dalyvauja tokiose kelionėse, įkvėpti minties pakeisti pasaulį, ieškodami nuotykių ar tyrinėdami karjeros galimybes. Tačiau šį kartą humanitarinė kelionė baigėsi tragiškai, per autobuso avariją žuvo 3 studentai. Šis įvykis atskleidė sunkumus, su kuriais susiduria  universitetai, kai studentai nusprendžia savanoriauti pavojingose pasaulio dalyse. Kai kurie universitetai samdo žmones, kurie turi užtikrinti užsienyje besimokančiųjų ar savanoriaujančiųjų saugumą. Šiuo atveju į Hondūro ligoninę vyko universiteto sveikatos paslaugų vadovas kartu su dar dviem kolegomis, kad įvertintų dviejų ten hospitalizuotų studentų priežiūrą. Universiteto draudimo kompanija suorganizavo jų pargabenimą į JAV oro greitąja. Kai kurie tėvai, kurių vaikai žuvo išvykę studijuoti ar savanoraiuti į kitas šalis siekia, kad universitetai būtų priversti pateikti skaičius, kiek žmonių žūsta ar būna sužeidžiami tokių išvykų metu.