„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Yes! VOICES – galimybė pasinerti į tarptautinį kolektyvą dainuojant
2016 03 09

Su Hanne esame pažįstamos, atrodo, visą gyvenimą. Na, ne visą, bet susipažinome tada, kai jos jauniausiai dukrai – dabar jau vos ne mudvi abi praaugusiai paauglei – buvo ketveri. Aš buvau mažosios ir  viduriniosios dukrų – klasė buvo jungtinė, ir aš turėjau įvairaus amžiaus vaikų – mokytoja. Pati buvau neseniai įkopusi į trečiąją dešimtį – jauna, užsidegusi mokytoja. Hanne buvo patyrusi muzikos mokytoja iš Suomijos, kurią vyro darbas atvedė su šeima (laikinam) į Lietuvą. Mes be galo daug diskutuodavome apie švietimą Suomijoje ir tarptautinėse mokyklose, ir taip gimė mūsų ne tik profesinė, bet ir asmeninė draugystė.

Pati Hanne prisistatydama sako, kad 8,5 metų studijavo dainavimą Sibelijaus muzikos akademijoje. 1992 m. baigė studijas ir gavo magistro laipsnį. Specializavosi liaudies muzikos bei muzikos ir judesio srityje. Groja gitara, pianinu, fleita, bosine gitara ir įvairiais būgnais. Studijavo dramą Jyväskylä universitete, Suomijoje. Po dvejų metų studijų įgijo teisę dėstyti mokykloje dramą. Dalyvavo daugelyje seminarų muzikos mokytojams Suomijoje ir viename seminare Ganoje, Vakarų Afrikoje. Dirbo muzikos mokytoja Vaasa vidurinėje mokykloje. Hanne pati nuo 10 metų yra dainavusi geriausiuose Suomijos choruose, vykdė įvairius muzikinius projektus ne tik Suomijoje, bet ir kitose šalyse. Apie muzikinį lavinimą ne kartą rašė Suomijos spaudoje. Buvo Helsinkio choro dirigento asistentė Suomijos Nacionalinės televizijos projekte „Chorų karai”. Žodžiu, mano mama buvo ir yra teisi: kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji.

Kelerius metus gyvenusi Lietuvoje, Hanne grįžo į Suomiją ir vėl pasinėrė į savo veiklas. Bet Lietuvos nepamiršo. Vis grįždavo, grįždavo. Man buvo nepaprastai smagu ir gera, nes kaskart seminarai vykdavo ir Vaikystės Sode bei Karalienės Mortos mokykloje.

Tačiau šiandien noriu papasakoti apie vieną Hanne’s projektą – Yes!Voices tarptautinį jaunimo chorą.

Šį chorą aš pažįstu jau ne tik iš Hanne’s pasakojimų – jame jau trečius metus dainuoja mūsų vyriausiasis.

 

Kaip viskas vyksta?

Per Velykų atostogas choro dalyviai susirenka kurioje nors vienoje valstybėje, kurią atstovauja bent vienas choro narys. Pernai rinkosi Ispanijoje, užpernai – Suomijoje. Visą savaitę paaugliai intensyviai dirba ir gyvena drauge: ruošiasi baigiamajam koncertui (kuris įvyksta Velykų dieną), draugauja, bendrauja. Žinoma, tai vyksta anglų kalba – kad visi šio tarptautinio choro dalyviai galėtų susikalbėti. Pavyzdžiui, pernai – prieš koncertą – jaunimo repeticija vyko ir Barselonos gatvėse – man siuntė video, ir tai buvo tiesiog nuostabu!

 

Kokio amžiaus yra projekto dalyviai?

13-21 metų.

 

Kur vyks 2016 metais?

Kovo 22-27 dienomis VILNIUJE.

Paaugliai gyvens (nes paaugliai gyvena kartu net ir tada, kai „atvažiuoja” iš to miesto) drauge. Aš labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šiemet viskas vyks Lietuvoje ir Vilniuje, nes tai reiškia, kad jauni žmonės aplankys ir po to pasakos savo draugams, kokia nuostabi yra Lietuva ir koks gražus Vilnius – jaunuoliai, kurie šiaip čia važiuoti galbūt ir nevažiuotų.

 

Kodėl Vilniuje?

Aš – kadangi chore dainuoja sūnus – pasisiūliau Hanne padėti. Tada sutarėme, kad repeticijos vyks Karalienės Mortos mokykloje (nes jiems reikia vietos, kur galėtų vykti kasdieninės repeticijos). Su mokyklos maisto tiekėjais sutarėme, kad vaikai nebus alkani 🙂 Žodžiu, nuostabi KMM administracija padėjo ir rasti viešbutį, ir suderinti repeticijas mokykloje, ir visa kita, ką sunku būtų suderinti žmogui, kuriam čia nėra namai!

Be galo džiaugiuosi ta savanorystės dvasia, kuri, tikiu, yra nepaprastai svarbi, kai kalbame apie švietimo bendruomenę ir apie galimybes jauniems žmonėms, kurios atsiveria, kai suaugę padeda jiems atverti įvairių galimybių duris. Tai, kad mes savanoriaujame čia, o kažkas savanoriavo Ispanijoje ir Suomijoje, leidžia šiam būriui jaunimo burtis ir dainuoti drauge.

 

Kiek tai kainuoja?

Savaitė kainuoja tiek, kiek kainuoja kelionės bilietas, gyvenimas, maistas ir pan. Pavyzdžiui, pernai paaugliai Ispanijoje patys gamino maistą – taip buvo pigiau, nei gyvenimas su „viskas įskaičiuota”.

Šiemet tai kainuoja (be kelionės bilieto) 230 eurų paaugliui: maistas, nakvynė, išvykos ir koncertinė apranga yra įskaičiuota į šią sumą – paaugliams patiems gaminti šiemet nereikės! 🙂 Žinoma, skanėstams, lauktuvėms ir papildomoms pramogoms reikia papildomų pinigų.

 

Ką reikia gebėti?

Visų pirma reikia norėti dainuoti. Niekaip nesuprantu, kaip gali vien to užtekti ir kaip Hanne geba, bet, matyt, tiesiog susirenka vaikai, kurie ne tik mėgsta, bet ir gali dainuoti. (Beje, mūsų sūnui pradžioj net nesinorėjo dainuoti, nes nėra toks fanas, bet Hanne sugebėjo jį įtikinti bandyti ir, kaip sakant, jau trečius metus iš eilės jis ne tik tą daro, bet ir laukia šios stovyklos!).

Kaip čia taip, sakysite? Nežinau. Nes, na, dainuoja tai nuostabiai. Čia turbūt yra Hanne magija 🙂 Siūlau ateiti patiems ir paklausyti baigiamojo koncerto 😉

 

Kadangi žinau, jog dar liko kelios vietos (nes kiekvienais metais visi nariai negali suvažiuoti, tad taip vis pasipildo narių gretos – kartais tik vieneriems metams – toje šalyje, kur vyksta susitikimas), norėčiau pakviesti jungtis! Tai – tikrai įdomi ir unikali patirtis. Ne tik susirasti draugų. Ne tik dainuoti tarptautiniame, moderniame, patraukliame paaugliams chore. Ne tik savaitę kalbėti anglų kalba. Ne tik koncertuoti Rotušėje Velykų dieną. Bet ir tiesiog įdomiai praleisti vieną savo gyvenimo savaitę – taip, kaip turbūt daugiau nebūtinai ir vėl bus galimybė, nes kitais metais jau reikėtų skristi kitur! Kita vertus, tai – ir dalis viso projekto žavesio.

O jei neprisijungsite choran (nes, pavyzdžiui, netelpate į rekomenduojamus amžiaus rėmus:)), tai kviečiu į koncertą 😉

Ro-tu-šė-je.

Kovo 27 dieną.

Bilietus perkame ČIA.