Ketvirtadienis pagal Beatą: burokėlių sriuba ir trupininis obuolių pyragas. Kaip gamina negaminanti keturių vaikų mama:D

Parašyta 2010 Spalio 21 d.

Taigi...ketvirtadienis. Kai kalbėjome su Beata ir galvojau, kurią čia dieną išsirinkus, išsirinkau gaminimui ketvirtadienį, nes, maniau, tai mano lengviausia diena. Na, po visų mokyklų tik Vilhelmas vakare turi baseino treniruotę, o ir šiaip toks tas ketvirtadienis, kaip sako nelietuviai, little Friday:) Tik vat taip ėmė ir atsitiko, kad šį ketvirtadienį išvažiavo Gabrielius, vadinasi, vakaras bus 4:1. Ir čia dar ne viskas. Rytoj Augustas į mokyklą turi nunešti išskabtuotą moliūgą šeštadienio Halloween'o šventei (kuri yra vienas didžiausių ir gražiausių renginių jo mokykloje metuose), Morta ryte pareiškė, kad šįvakar turiu nulakuoti jai nagus.

Tai jau ryte pasidžiaugiau, kad jau iš anksto sugalvojau, kad iš Beatos pasiūlymų man rinksiuosi burokėlių sriubą. Dar akimirką abejojau dėl lazanijos, bet mano šaunusis ketvertukas būtų mane su visa lazanija atgal į virtuvę išvarę dėl visų špinatų. Gal kada nors. Taigi burokėlių sriuba a la Beata.

Kai Gertrūda eina į lopšelį, pietus reikia pasiruošti iš anksto, nes: a) kai grįžtam, ji reikalauja 100procentinio mano dėmesio ir b) yra išalkusi it žvėris. Man atrodo, kad juos ten per anksti maitina (apie 11val), bet ką jau čia...išgyvens! Tik tiek, kad turėjau prisitaikyti ir visada būti pagaminus pietus, kai ją parsivežu. Nes kitaip - šakės.

Prieš važiuodama į parduotuvę (na, neturim mes namie tų burokėlių, o ir morkų nebeturėjome) dar susirašiau su Beata ir paklausiau, ar negalėtų kokio pyrago rekomenduoti: mat mes - raižydami moliūgus - visai mielai kokį sušveistumėme. Tai Beata rekomendavo trupininį obuolių pyragą. Pasaka.

Parduotuvėje susitikau vieną lietuvę, kurią jau seniai buvau mačiusi. Pleptelėjome, o juk skubėjau! Tai greitai susirinkau viską ir čiuožiau namo. Grįžusi iškraustau viską ir....AAAAAA...nenupirkau faršo! PYPYPYYPYYYYYP. Lekiu atgal, grįžtu su faršu. Gaminam.

Man patiko, kaip Beata užrašė: "sriubai išvirti didelio mokslo ir meno nereikia, viskas paprasta – tik pjaustai ir meti į puodą". Hehehe. Mane pamačiusi, tą savo nuomonę, Beata, būtum pakeitusi!  Na, aš esu toks žmogus, kuris beveik nesikeikia. Bet jau kai gaminu...tai prisimenu keiksmažodžius visomis kalbomis. Mintyse, žinoma. Dažniausiai :) Kadangi norėjau gaminti sąžiningai pagal receptą, išsitraukiau savo prijuostę. Tiksliau, ją mano išrinktasis gavo iš mano vienos geriausių draugių - švedės - Saros, kuri padovanojo, kai mes pradėjome su Gabrieliumi kartu gyventi, sakydama, kad vyras turi žinoti, jog ir jis namuose atsakingas už maisto gaminimą (švedai vis vien yra nerealūs, sakykit, ką norit!)! Kadangi tai buvo prieš 11-12 metų, o prijuostė atrodo it nauja (žr įrašo iliustraciją), tai arba a) ji nepaprastai kokybiška, arba b) mes ją mažai naudojam :D Įdomumo dėlei pasakysiu, kad aš ją užsirišau kokį gal antrą kartą.

Ką dariau šiek tiek kitaip? Kadangi žinojau, kad man burokėlių pjaustymas užtruks amžinybę, tai juos tarkavau burokine tarka. Morkas susmulkinau Thermomix'u savo, nes jau jeigu mano chebrikė pamatytų, kad čia plaukioja morkos, tai sudie, sriubike! O dabar, kai jos būna visiškai susmulkintos, tai "prasmenga" toje sriuboje ir nieko nesijaučia. Jas apkepinau. Vienas. Nes jeigu būtų dar svogūnas ir salieras, tai jau aš nevalgyčiau:))) Cukrų drebančia ranka įdėjau, nes jau galvojau, kad paskutinioji atėjo - cukrų į sriubą!

Ir štai grįžtam mudvi su Gertrūda, kuri jau nuo pat darželio - sužinojusi, kad bus sriuba - rėkia: mano sriubytė, kur mano sriubytė? Mama pamaitins? Aš noriu, kad mama mane pamaitintų!

Žinote, ką? Gertrūda suvalgė du kartus po 1.5 samčio! Jėgelė! Man pačiai buvo irgi labai skanu. Burokėlių sriuba a la Beata IS A GO! Dabar važiuojam parsivežti likučių trijų muškietininkų, bet neabejoju, kad ir jiems tiks. O vakare - trupininis obuolių pyragas. Kai vaikai suguls, parašysiu, kaip pavyko jis!

P.S. Turiu pasakyti, kad kol kas man nerealiausia yra tai, kad galiu imti vat ir parašyti Beatai: o kokį pyragą man išsikepti, ką? Nes jeigu taip negalėčiau, tai mažai šansų, kad tas pyragas būtų! Ir Beata ne tik rekomendavo, bet dar ir tips'ų davė, kaip geriau, bet...apie juos šįvakar! Žodžiu, man patinka!

P.P.S. Vis dėlto užsibrėžiau per daug:) Kai grįžome, vaikai buvo labai alkani. Teko maitinti:) Neliko puode sriubos nė lašo. Vadinasi, gaminsiu ir dar ir dar ir dar. O dar kol paruošė pamokėles, jau ir reikėjo vežti Vilhelmą į baseiną. Iš baseino grįžom septintą valandą, vaikai, pasirodo, vėl išalko. Tai išviriau Mezzaluna Formaggio & Basilico, kurių turėjau šaldytuve. Kai pavalgėm, atsiraitojom rankoves ir pradėjom raižyti, ir aš labai normaliai įsipjoviau į pirštą... Augustas labai daug darė pats, tačiau ten, kur reikėjo pjauti kiaurai, vis dėlto pjoviau aš. Tuo metu Gertrūda irgi pašėlo: "Ar irgi noriu dažyti! Aš iiiirgggiiiii nooooooriu daaaaažyyyyyyyyyyti!!!", tai teko traukti dažus, kad ji galėtų dažyti, kol Augustas akriliniais dažais baigė dailinti moliūgą. Kadangi Morta irgi labai prašė, kad bent jau išpjaustyčiau ir jai (Augustas, Vilhelmas ir Morta nusipirko po SAVO moliūgą), tai išsirinko paveikslėlį ir išpjaustėme ir jai. Ryt baigsime. Kadangi ryt einame į svečius (nors gal pas mus ateina...), tai pagalvojau, kad labai tiks ir trupininis obuolių pyragas, kurį iškepsim ryt iškart po mokyklos, nes penktadienis yra diena be būrelių!



prabegom, pasiteisino! Man bene labiausiai patinka, kad paprasta plauti - kai didelė šeimyna, tai vienas Thermomix ar keli puodai...tikrai pastebi:) Ir dar patinka, kad viskas ant garų. Ir galima užkaisti ir eiti kitų darbų darytis. Ir viską iškart vietoje pasverti.
Šiaip daiktas fantastiškas. Kadangi mes jį turime jau beveik devyneri metai, tai jau seniai atsipirko (nors kartais vis dar pagalvojame, kad laaaaabai didelė kaina ir kad tuomet buvome visiški lunatikai, kad pirkome!!! :))
Mums minusu jau darosi tai, kad visą šeimyną pamaitinti darosi vis sunkiau...
Žodžiu, jeigu visiems atlaiko apie 10 metų ir jeigu šeimyna nėra labai didelė...daugiau minusų kaip ir nesugalvoju:)

Austėja Landsbergienė
2010 10 24 19:40

Austeja, va, užkabino viena smulkmena. Ar pasiteisino gausiai šeimynai Thermomix'as? Gal dar kokių komentarų dėl naudojimo? Kažkada kaip lapė apie neprinokusias vynuoges sukiojausi - galvojau, verta/neverta. Neapsisprendžiau, bet smalsu be galo - ar geras daiktas?

prabegom
2010 10 24 18:50

Agne, oj gerai tu cia. :) As irgi moliugu nemegau niekada (neisivaizduoju, kaip amerikieciai gali valgyti tuos moliugu pyragus), bet kazkaip i sriuba dabar visada imetu, kai susimaiso su bulvem ir morkom, zinok nera jau taip blogai, tada gali sau viska sutrinti. Trinu ir kokia kalafioru sriuba, ir brokoliu, ipilu kazkiek grietineles, galima kazkiek sviesto imesti, ir pan. Nemegstu ir tu saldziuju bulviu, bet jas irgi taip imaisau, nes tipo labai sveika. . .

O blyneliai visokie su cukinijom tai man irgi nelabai gaunasi, va neseniai bandziau kepti su kriausem, nes ju pertekliu turejau, tai visi atsidure siuksliu dezeje, nes virsus susvilo, o vidus kazkoks zalias. ..

kristina
2010 10 24 14:44

aš maniau, jūs turit kokį firminį ir išbandytą;) google dažnai naudoju ieškodama receptų, bet kartais sunkoka nuspręst, kuris tikrai bus geras..

Sigita
2010 10 24 10:23

Sigita, įveskite į google.lt „blyneliai su cukinija“, rasite ne vieną variantą ;)

Agnė
2010 10 24 02:53

o kaip daromi blynai su cukinija? šiandien bandžiau kept, tiesiog sutarkavus šiaudeliais cukiniją, įmušus porą kiaušinių ir įdėjus kažkiek miltų. nepasakyčiau, kad rezultatas nudžiugino.. iš išorės apkepė, o viduj liko tik sušilus masė..

Sigita
2010 10 23 20:16

Austėja, dar pažiūrėjau, kad iš tavo šaldytuvo turinio, jei turi miltų, išeitų super blynai su cukinija ;)

Agnė
2010 10 23 19:06

aš irgi kaip Austėja, ir šaldytuvą, ir spinteles atsidarius sriubos nematyčiau...:D sriubos pas mus - vyro specializacija, jis randa iš ko išvirt ir tada, kai man atrodo, kad šaldytuvas jau seniai tuščias ir nieko ten nėr..:)

Sigita
2010 10 23 10:32

Austėja, o jei be šaldytuvo dar atsidarytum kokią spintelę su kruopom/makaronais/bulvėm ar pan..? Jei dar kokį sultinio kubelį rastum, jau sriubos keli variantai yra. Net ir be kubelio. Jei morką ir bulvę turi, jau skaityk, trintą morkų-bulvių sriubą turi ;) Bazilikas jiems taip pat labai į kompaniją ;) Ir sūris užtarkuotas ant viršaus papuošimui - kokiems veideliams, kad vaikai susigundytų lengviau ;)
Garantuoju, kad moliūgų sriubų mylėtojai tau irgi ką nors pasiūlytų iš to moliūgo ir morkų (aš pati moliūgų nemėgstu, tai nerizikuoju eksperimentuoti su jais)...

Agnė
2010 10 23 01:59

Mes irgi turim savo mėgiamą burokėlių sriubą, kuri yra laaaabai soti: be burokėlių ir morkų, dar dedame pupelių (gali būti iš skardinės arba jau išvirtos), bulvių ir grybų (dažniausiai džiovintų arba grybų miltų dėl kvapo). Kadangi sultinį dažniausiai verdu iš kokių šonkaulių, tai būna dar ir mėsytės pagraužti. Beje, sultinį, burokus galima iš vakaro išsivirti, o kitą dieną lieka mažai darbo - tik viską smulkinti ir sumesti į sultinį. Šiaip to sultinio galima didesnį kiekį išsivirti ir laikyti šaldytuve kelias dienas. Tada kasdien greit gali vis kitą sriubą pasigaminti:) Išmokau šios gudrybės iš anytos...

Giedre
2010 10 22 18:33

Austeja, o tu visokius svogunus isbandziusi? Raudonus, saldziuosius, baltus? Juk jie labai savo skoniu skiriasi, vieni astrus, kiti labai saldus, vos ne kaip obuoli gali valgyti. Oj, man svogunai vienas is skaniausiu dalyku, jei kepinu, tai man namai taaaaaaip KVEPIA! :)

Man idomu tas, kad austejos vaikai burokeliu sriuba labai valge (Net ir Augustas???) o kokiu spinatu ar cukiniju ar grybu nevalgo. As kai vaikas buvau, tai nekenciau burokeliu sriubos, niekas man jos ikisti negaledavo. Gerai, kad dabar bent jau toleruoju. :)

Austeja, o kaip jus namine Puzza tada darote, jei vaikai visokiu darzoviu ant jos nevalgo? Ka dedate ant picos?

Dar uzmirsau pamineti, mums patinka visokios jamablajos (jamabalaya) - ryziai, desrytes, krevetes, ir kt. . receptukai. Mano pana labai gerai krevetes valgo, tai daznai gaminu.

kristina
2010 10 22 16:09

su sriubom pas mus ne kas, nemėgsta vaikai, nors tu ką, bet šią vasarą dičkis 11m. pats išvirė pietums sriubos, tai matytumėt kaip jis ją valgė :) vat užsimanė pats išvirti ir kaip tarė taip padarė :) , aš "užsimerkiau" prieš visą procesą, tik pažiūrėjau, kad daržoves švariai nuplautų :) juoks juokais, bet visai skanu buvo.

Nijolė
2010 10 22 14:16

Sakyciau vienas dalykas yra padaryti valgyti is to kas saldytuve, kitas dalykas - kad vaikas tai valgytu. Sriuba su morkytem, apkepintais baklazanais ir cukinijom, jei dar sultinyje isvirta, tai man butu valgoma ir skanu. Bet itikint tuo vaika yra neimanoma.

Elė
2010 10 22 13:57

Dar pagalvojau apie tai, "kas yra šaldytuve". Atsidarau šaldytuvą, o ten: morkos, majonezas, jogurtas, sūris, grūdėta varškė, moliūgas, bazilikas, kiaušiniai, Dijon garstyčios, pomidorų padažas, uogienė, kiaušiniai, cukinija ir baklažanas. Na, nematau aš sriubos, nors jūs ką!

Austėja Landsbergienė
2010 10 22 13:24

Beata, aš tai tik džiaugiuosi, kad yra receptai! O dėl svogūnų...smirdi man jie už kilometro! Gal kada nors reikės kieno nors paprašyti, kad gamintų su ir man nepasakytų, nes va taip tai yra keletą kartų pavykę mane "apgauti", bet jeigu jau pasako arba žinau...

jone, gal ir bus, o gal ir ne...priklauso nuo to, koks yra "normalus" maistas:)))

Guste, pagamink, tikrai skanu!

Austėja Landsbergienė
2010 10 22 13:21

Nors aš NEKENČIU burokėlių sriubos, bet jau net įdomu pagaminti :)

Guste
2010 10 22 11:51

laukiau laukiau... ir še tau - burokėlių sriuba. tikiuosi, kitą kart bus normalaus maisto? :P

jonė
2010 10 22 11:40

[...] seną gerą prijuostę (kai ėmiesi žygdarbių virtuvėje – prijuostė būtina) ir išvirė burokėlių sriubos, tiesa be svogūnų ir salierų. Prasideda savaitgalis, aš jau neprisėsiu prie kompiuterio įrašams. Pasižiūrime, ką blogas [...]

Fat cat slim | Beatos virtuvė
2010 10 22 10:05

Man irgi patinka Beatos receptai :-) Turiu jos knygą ir dažnai pagal ją ką nors gaminu. Tik nepritariu minčiai, kad sriubą padaryti lengva - meti viską ką turi. Man kartais išeina tokia "makaliūzė", kad paskui niekas nevalgo. Geriau paskaitai receptuką ir nors žinai pagrindinius produktus, kas su kuo tinka.

Jurga M
2010 10 22 09:27

Wow Austeja ir kaip tu viska speji? Šaunuolė, kad išssitraukei prijuostę tikiuosi ji tau padėjo :)) labai gražūs tie švediški arkliukai...sutinku su tavo skaitytojom, kad sriubos verdamos be recepto, na nebent kokia nors ypatinga, o burokėlių sriuba yra populiariausias dalykas tarp mūsų lietuvių, tai siūlau aš tau labai gerai įvaldyti šita dalyka, o dėl svogūnų tai žinok, aš svogūnų taip pat ne me ge ja bet kai juos labai smulkiai supjaustai ir gražiai pakepini kartu su morkomis, jie praktiškai dingsta, bet sriubai paskolina nuostabaus skonio...
o lazanija tikrai daryk be špinatų, viskas tas pats kas ir vegetariškoj laza nijoj, tik tarpuose dėk bolognese...skanaus

Beata
2010 10 22 08:52

Beskaitydama prisiminiau, kaip kažkada viriau pirmą savo gyvenime sriubą apsikrovusi galybe receptų knygų (interneto tada dar nebuvo) :D Tai panašiai, kaip ir tau, Austėja, su tuo žiupsneliu cukraus, buvo... Tau tik pasisekė, kad taviškė sriuba gavosi ir turėjo pasisekimą... Man gi tąkart brolio buvo kukliai pareikšta, kad mama verda skaniau :D

Viso to pasekoje nuo to laiko su pora atsitiktinių išimčių sriubų pagal receptus neverdu. :) Paprasčiau kažkaip yra nesukti galvos ir virti iš to, kas yra šaldytuve. :)
Beje, kristinos paminėta burokėlių sriuba su kopūstais ir bulvėmis mūsų namuose taip pat labai mėgiama. Tik burokėlius aš pjaustau, o ne tarkuoju – kažkaip man pjaustymas daug paprastesnis ir greičiau pasiduodantis veiksmas... O ir burokėliai tokia forma išlaiko daugiau skonio.

Sėkmės visiems, gaminantiems ir ragaujantiems :) Austėja, manau, kad viskas gyvenime tėra įgūdžių reikalas. Tik vienur jų mums reikia mažiau, kitur – daugiau. ;)

Agnė
2010 10 22 04:47

8val pradedam ritualus, o maždaug 9.00-9.30 jau išeinam iš vaikų kambario; berniukai dar gali paskaityti iki 10.00, bet jau mes juos paliekam ramybėje:)

Austėja Landsbergienė
2010 10 22 00:55

Austeja, kelinta val sumigdai visa chebra?
Man rodos tiek daug veiklos pas jus, nezinau kaip speji susisukti vakare kad suguldyti juos laiku. . .

kristina
2010 10 21 23:31

kristina, mums lazanija tik mėsiška tinka, nes visus špinatus, cukinijas ir grybus visa šeimyna išbrokys:)
Pietus mano chebryte mokykloje valgo. Bet aš - kol jie būna mokykloje - pasigaminu tai, ką valgys grįžę/po būrelių. Dažniausiai valgome grįžus tėtei, jau apie 18.30, bet kartais vaikai anksčiau išalksta, tai užkanda anksčiau arba pradeda apie 18val ir taip valgydami, šnekučiuodami sulaukiam tėtės...

Austėja Landsbergienė
2010 10 21 21:41

Su idomumu perskaiciau. Visai idomus tas Jusu su Beata duetas :). Saves neisivaizduoju verdancios sriuba pagal recepta, bet ideju pasigaudyti visai nepamaisys! Lauksiu tesinio :)

Aušra
2010 10 21 21:32

Austeja, lazanija gal gali pakeisti kazkaip kad be spinatu butu jei vaikai nevalgo. . E.g. jei jie cukinija valgo, tai cukinijos gali gabaliukais pasluoksniuoti, arba grybu ideti. Maniske gerai kad jokiu zaliu darzoviu dar nebrokyja, net pati uzsipraso, kad bulves butu butinai su krapais. :)
Beje, nelabai besuprantu, jus cia pietus ar vakariene verdat? Jei burokine sriuba verdi vakarienei, tai ka valgote pietums? As praktiskai pietu niekada neverdu, kas ka suvalgo, sumustini, kose, kiausiniu, likucius nuo vakar, ir pan. . Verdu jau kazka tik vakarienei (6-6:30 val vakare).

kristina
2010 10 21 20:19

Niam, niam. Jega! As kaip tik irgi barscius viriau praeita savaite, suviriau diideli puoda, palikau seimynai porai dienu valgyti, kol pati i komandiruote isvaziavau, nes zinojau kad vaikas sriubas mielai valgo, tai bent jau ne ledais su tevu tris dienas maitinsis. :) As tai irgi burokelius, o kartu ir morkas tarkuoju burokine tarka. Aisku dedu ir svogunus, ju niekas pas mus nebrokija.
As tai dar aisku dedu ir bulves, ir per puse maisytus kopustus: puse svieziu ir puse raugintu. Cukraus irgi slakeli idedu. Ir butinai - krapu. Aisku, daugiau laiko uztrunka manau nei Beatos sriuba, bet kadangi dazniausiai verdu kelioms dienoms, tai atsiperka su kaupu.

O pyraga reikes isbandyti, labai nesunkiai atrodo.

kristina
2010 10 21 16:15

 

Dėmesio panevėžiečiams! Pirmieji dešimt pasirašę Vaikystės Sodo lankymo sutartį gaus 100% nuolaidą stojamajam mokesčiui! Daugiau informacijos apie Panevėžio Sodelį rasite čia: (spustelkite) Kazio Ūdros Sodelis

Tuo pačiu norime pradžiuginti panevėžiečius žinia, jog rugpjūčio mėnesį Vaikystės Sodas Panevėžyje rengia seminarų apie vaikų ugdymą ciklą! Daugiau informacijos ir bilietus rasite čia: (spustelkite) VS seminarų ciklas Panevėžyje


Dėmesio vykstantiems ilsėtis į Palangą bei šio miesto gyventojams! Kviečiame Jus atostogas praleisti dar smagiau! Daugiau informacijos: (spustelkite) Šeštadieninė mokyklėlė Palangoje