„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Gerų darbų metas ir geros idėjos konkursas!
2010 12 11

 

Kalėdos – metas, kai norisi daryti daug gerų darbų. Žinoma, galime leistis į diskusiją, kad juos daryti reikia norėti nuolat, tačiau šis įrašas – ne tokiai diskusijai. Šįkart norėčiau pakalbėti apskritai apie gerus darbus, kuriuos galime daryti sau ir vieni kitiems.  Kadangi gaunu ir visokių idėjų naujienlaikraštį, ir Lietuvoje viena ausimi pas tėvus klausiau Maltos ordino organizuoto labdaros koncerto, ir Vaikystės Sode gaminame su bendruomene samariečių dėžutes, kurias jau gruodžio 15 vešime onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, nusprendžiau, kad pats laikas apie tai pakalbėti ir tinklaraštyje.

Aš čia aprašysiu keletą idėjų, kokius gerus darbus galima daryti ir…paprašysiu jūsų, kad ir jūs pasidalintumėte savo puikiomis idėjomis! Ir ne tik idėjomis: papasakokite, jei ką nors jau darėte! Rašykite, rašykite, rašykite ir…trauksime vieną laimėtoją! Prizas – knyga vaikams „Smagiosios Pelytės Smailytės istorijos”. Šią tikrai smagią knygą parašė dviejų vaikų mama Jurga Sakalauskaitė. Kadangi ši knyga atsako vaikams į klausimus: Kaip prekės atsiranda parduotuvėje? Ką veikia bankininkai? Ką daryti, netekus darbo? Kaip vyksta kelionės lėktuvu ir ką ten veikia stiuardesės? ir pan., tai pagalvojau, kad ji labai tinka į prizus konkursui, kur irgi ieškoma atsakymo į klausimą: Kokius gerus darbus galima daryti su vaikais?

Komentarų lauksiu iki GRUODŽIO 20 dienos, pirmadienio, kad knygelė jus pasiektų dar iki Kalėdų!

O štai keletas minčių:

1. Tikriausiai beveik visų jūsų namuose stalai per Kūčias ir Kalėdas lūš nuo vaišių gausos. Tačiau kažkur visai netoli, tame pačiame mieste, bus žmonių, kurie neturės, ko valgyti. Štai Vilniuje yra trys nakvynės namai. Gal verta pasiskambinti ir nuvežti indą mišrainės, lėkštę sausainių ar ąsotį spanguolių kisieliaus? Gal vaišes priimtų Vaikų dienos centrai?

2. Ne laukite Kalėdų Senelio dovanų, o patys būkite Kalėdų Seneliais. Šiandien Morta sako: Kada mes vėl dovanosime mano jau mažus rūbus vaikučiams, kurie jų neturi? Net susigraudinau… Negalėjau patikėti, kad ji prisiminė, jog tai buvo vienas mūsų Advento kalendoriaus gerųjų darbų pernai, kai jai dar nebuvo nė ketverių metukų! Su berniukais Lietuvoje veždavome jų žaislus ir rūbus į Žolyno gatvėje esančius vaikų namus ir dar su Tarptautine Amerikos mokykla Vilniuje (kurioje tuomet aš dirbau ir kurią lankė mūsų berniukai) dalyvaudavome Duodančio medžio akcijoje ir pirkdavome dovanas vaikams iš Grybo gatvėje esančių vaikų namų. Man atrodo, kad per Kalėdas – labiausiai, nei bet kuriuo kitu metu – vaikai turi mokytis duoti…  Tik tada, jei dalinsimės, daugiau žmonių galės švęsti Kalėdas ir išvynioti ir SAVO dovaną.

3. Rašykite laiškus. Mokykite vaikus nuo pat mažens, kad labai svarbu pasakyti artimiesiems, jog jie juos myli. Žinote, ko aš nesitikėjau? Pernai vienas vaikų gerųjų Advento darbelių buvo parašyti proseneliams ir krikšto tėvams laiškus. Net laukinėse svajonėse nesitikėjau, kad visi taip apsidžiaugs, rašys atgal, susirašinės! Mano močiutė, tėtė pasakojo, visiems nešė ir rodė vaikų piešinius ir berniukų laiškus… O ir vaikas mokosi ir mintį sklandžiai bei nuosekliai reikšti…

4. Kepkite sausainiukus ir neškite visiems, kurie gali būti vieniši ir apsidžiaugs jūsų dėmesiu. Kartą viename tinklaraštyje skaičiau, kad viena šeima prikepė daug sausainiukų, gražiai juos suvyniojo ir įteikdavo paštininkui, šiukšlių išvežiotojams – visiems, kurie planuotai ir neplanuotai atklysdavo prie jų namo durų… Man labai patiko ši mintis!

5. Eikite pas kaimynus giedoti Kalėdinių giesmių. O gal nuvažiuokite jų giedoti į senelių namus? Jau vien giedojimas suvienys visą šeimą, o juk Kalėdinės giesmės dažnai nėra sudėtingos, daug kas galės pritarti ir niūniuoti drauge… Aš šito neišdrįsčiau, bet gal yra balsingų šeimų?

6. Gal pažįstate šeimą, kuri neįperka Kalėdinės eglutės? Geriau nupirkite ne vieną didelę sau, o dvi mažesnes: kad būtų ir jums, ir jiems. O prieš nupirkdami keletą vakarų visa šeima susėskite ir gaminkite Kalėdinės eglutės žaisliukus. Visi drauge. Tai kitai šeimai. Kai nupirksite, nuvažiuokite, pastatykite, ir visi drauge papuoškite. Dar šauniau, jei nusivešite ir vakarienę! Beje, tą galima padaryti ne tik su vargstančia šeima, bet ir su ta, kuri išgyvena sunkų metą: galbūt jiems tik ką gimė kūdikėlis ir yra sunku pasirūpinti visa Kalėdine puošyba; galbūt jų namuose apsilankė nelaimė…juk ne visi džiaugsmingai laukiame Kalėdų! Pavyzdžiui, Gabrieliaus mylima baba mirė Kalėdų dieną. Tądien buvo visiems labai labai liūdna ir skaudu. Ir kaip palengvėjo, kai atvažiavo mano sesuo ir pasisiūlė pabūti su mūsų trim vaikais… Mes galėjome išvažiuoti, tačiau vaikams buvo ir Kalėdos: ramios, susikaupusios, tačiau Kalėdos…

7. Gaminkite samariečių dėžutes. Aš apie jas nieko nežinojau, kol su viena Vaikystės Sodo mama neišsišnekėjau, kad norėčiau daryti kokią nors akciją ir Vaikystės Sode, nes labai noriu, kad mes mokytumėme vaikus ne laukti, o duoti dovanas! Taigi ji – kadangi pati dalyvauja begalėje akcijų – pasiūlė gaminti šias dėžutes onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Štai taip gimė Vaikystės Sodo akcija, ir mūsų bendruomenė du savaitgalius rinkosi Vaikystės Sode ir dekoravo dėžutes. Dabar visi vis dar neša dovanėles ir pildome dėžutes, o gruodžio 15 dieną – kartu su pačių vaikų keptais sausainiukais – vešime ir dovanosime vaikams!

8. Visus metus meskite baltus centus į stiklainį. Gruodžio mėnesį visus surinktus pinigėlius paaukokite. Taip žinosite, kad darote gerą darbą visus metus…

Dar daugiau įvairių idėjų galite rasti štai čia. Bet dabar jau laukiu, kad jūs pasidalintumėte SAVO mintimis! Ką darėte, norėtumėte daryti arba manote, kad būtų įmanoma daryti?

Nuotrauka: Happy Christmas everybody! by allerleirau