„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Paskaitykim…dar truputį!
2010 10 19

Tikriausiai niekas nenustebsite, kad mūsų namuose skaitymui skiriame labai didelį dėmesį. Praeitą savaitę kalbėjau su Augusto mokytoja, tai ji pasakė, kad jai buvo labai gera girdėti kaip Augustas pasakojo apie mūsų pernykštį skaitymo medį. Kas tas medis?

Tiesiog nusipirkau spalvoto popieriaus lakštų ir padariau medį (per visą sieną). Po to iškarpiau trijų spalvų lapus – kiekviena spalva kiekvienam vaikui (Augustui, Vilhelmui ir Mortai). Augustas už kiekvieną perskaitytą knygą galėdavo ant medžio priklijuoti savo spalvos lapą. Vilhelmas už tai, kad tam tikrą kiekį puslapių perskaitydavo man irgi gaudavo lapą (jis pats turėdavo imtis iniciatyvos, pasisodinti mane ir man skaityti:)), o Morta – už kiekvieną išmoktą raidę. Kai surinkdavo tam tikrą kiekį lapų, važiuodavome pirkti prizo.

Šiemet turime skaitymo girliandą. Ją sugalvojo Gabrielius ir kol kas vaikams laaaaabai patinka. Paprasta kaip du-kart-du: nuo karnizo žemyn už kiekvieną perskaitytą knygą vaikas gauna po dar vieną girliandos ratą, ant kurio užrašyta, kokia buvo perskaityta knyga. Vaikų kambaryje yra dvi lentynos: ant vienos knygos, skirtos perskaityti Augustui, o ant kitos – Vilhelmui. Abu žino, todėl nėra taip, kad vienas pasiima per lengvą, o kitas – per sunkią (knygas surūšiavome pagal jų gebėjimo lygį). Tai dabar berniukai – kiaurą dieną su knyga! Su Gabrieliumi vos galim patikėti, kad toks paprastas dalykas ŠITAIP suveikė!!!

Kaip dar galima paskatinti vaiką skaityti? Nežinote, kaip išnaudoti trumpą laiką skaitymui (Dažnai sako: na, neturiu laiko atsisėsti ir skaityti!)?

1. Važiuodami mašina skaitykite mašinų numerius, įvairius užrašus, reklamas. Vienos mano pažįstamos sūnus išmoko skaityti ketverių…skaitydamas mašinų numerius!

2. Ne žiūrėkite TV, o skaitykite knygą. Arba kurkite pasaką. Tiesiog išjunkite televizorių:)

3. Nusipirkite įrašytą knygą (būna ir kasetės, ir CD). Nežinau, kaip jums, bet mums tikrai padėdavo – tais vakarais, kai negalėdavome arba nenorėdavome skaityti vaikams – įrašytų pasakų diskai. Arba keliaujant. Įdedi diską ir kurį laiką ramu.

4. Aprašinėkite namus. Rimtai. Mūsų draugai vis juokdavosi, kad mūsų namie ant durų parašyta „durys”, ant lango – „langas”, ant sienos – „siena”. Vilniuje VISKAS taip buvo aprašinėta! Jau nekalbu apie dėžutes vaikų kambaryje: ne tik užrašydavau, kas yra dėžutėje, bet ir nupiešdavau, kad vaikas sietų paveikslėlį (konkretu) su žodžiu (abstraktu). Dabar Vaikystės Sode auklytės baigia irgi viską aprašinėti:)

5. Rankinėje nešiokitės ne tik užkandėlę, bet ir knygą. Beveik visi tėvai prisimena įsimesti užkandėlę į rankinę, kai kur nors eina su mažu vaiku. Prigriebkite ir knygą. Pavyzdžiui, aš su Gertrūda į lėktuvą pasiėmiau knygelę, kuri puslapyje daug įvairių daiktų ir reikia rasti keletą konkrečių. Kylant lėktuvui (kai reikėjo prisisegti) nepadėjo, bet šiaip tai ji ją vartė ir vartė!

6. Kai su vaiku gaminate, skaitykite kartu receptą. Pavyzdžiui, Vaikystės Sode penktadienis – kepinių diena. Auklytės ant lentos užrašo receptą (ir piešiniai (konkretu), ir žodžiai (abstraktu)), ir vaikai viską iš eilės patys daro. Žodžiu, kepinys būna vaikų, o ne auklyčių, nes juk tikslas yra, kad vaikai išmoktų, suprastų, ir jiems būtų smagu!

7. Skaitykite, kai einate į parduotuvę: įvairius ženklus, užrašus ant prekių. Grįžus namo viską išdėliokite ten, kur reikia. Dėliojimas – irgi puiki galimybė perskaityti, kas užrašyta ant dėžučių.

8. Kai išvykstate, paskambinkite vaikui ir skaitykite knygą. Brangu? Nemokama! Juk yra SKype! Vyro sesės tėtė taip jai skaitydavo kas vakarą (kadangi negyveno kartu). Neturite laiko? Nesąmonė! Juk tai – tik 15 jūsų gyvenimo minučių. Mano manymu, čia reikia kalbėti apie norą arba nenorą. Aš, pavyzdžiui, nenoriu. Bet kai važiavau ilgam į JAV, tai su kolege darėme projektą: po darbo ji nufilmuodavo, kaip aš skaitau pasaką VIlhelmui. Išvažiuodama daviau kasetes Gabrielius, ir jis rodydavo tuos filmukus Vilhelmui. Iš pradžių buvo labai smagu, jis man prie teliko nešdavo knygeles, džiaugėsi, kad MAMA, MAMA!, tačiau po to pradėjo pykti, kad mama su juo nekalba, kad išnyksta ir pan., tai teko nutraukti filmukų rodymą 🙁

9. Vis paruoškite siurprizą: tai įdėkite žinutę į užkandėlių dėžutę (jei neskaito, paprašys, kad perskaitytų auklėtoja), tai parneškite kokį nors atvirlaiškį…žodžiu, ugdykite vaiko meilę rašytiniam žodžiui!

10. Kai vaikas paprašo dar truputėlį neiti miegoti, ką gi, skaitykite! Tą dar vieną pasaką:)