„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Ar kokakola valo sidabrą ir atkemša vamzdžius?
2013 05 30

 

 

Turbūt daugeliui teko girdėti kalbų apie tai, kad „Coca-Cola“ tirpdo vaikų dantis, valo kriaukles bei rūdis ir daro kitus dalykus, kurie nėra jos tiesioginė paskirtis. Man, išgirdus panašų gandą, vis kildavo noras jį patikrinti pačiai, bet neprisiruošdavau. Užtai dabar susiėmiau ir patikrinau visą krūvą gandų apie tai, ką daro ir ko nedaro šis gėrimas.

 

1 gandas: Į kokakolos stiklinę įmerktas vaikiškas dantukas per naktį tiesiog ištirptų.

O tai įrodytų, kaip baisiai šis gėrimas veikia dantis. Man buvo gaila patį pirmąjį iškritusį dukrytės dantuką, kurį planavau saugoti ilgai ilgai, mesti į stiklinę ir laukti, ar ištirps. Bet įmečiau. Laukiu savaitę, danties būklę tikrinau kasdien. Jau po pirmos paros jis buvo parudavęs, netrukus patamsėjo dar smarkiau. Bet tikrai neištirpo ir formos nepakeitė. Dar teko skaityti, kad per keturias dienas šio gėrimo stiklinėje ištirptų žmogaus nagas. Bandžiau – neištirpo.

2 gandas: šiuo gėrimu nupurškus kenkėjų apniktus augalus, parazitai nunyksta.

Šitai išbandžiau dar prieš porą metų, kai mano balkone augančias gėles, agurką bei pomidorus užpuolė voratinklinės erkės, su kuriomis niekaip nesusidorojau. Viename mamų forume perskaičius, kad „Coca-Colos“ išnaikina ir šiuos, ir kitus kenkėjus – neva net kai kurie ūkininkai vietoje chemikalų naudoja kokakolą. Taigi aš savuosius augalus purškiau ja kelis kartus kas keletą dienų. Deja, efekto nepastebėjau. Pomidoras, kurį purškiau ypač gausiai, ilgam liko nemaloniai lipnus. Be to, po šio bandymo balkone dažniau nei paprastai ėmė lankytis vapsvos.

3 gandas: kokakola naikina rūdis.

Šį gandą perskaičiau automobilininkų forume – neva kai kurie mechanikai tokia priemone naikina rūdis nuo senų transporto priemonių kėbulų. Namie ilgai ieškojau ko nors surūdijusio ir pagaliau aptikau daiktą, vadinamą diskiniu pjūklu. Jį šveisdama susidariau įspūdį, kad kokakola rūdis iš tiesų bandė įveikti. Tai yra, joje mirkytas skudurėlis šveičiant metalą parudavo, o pjūklo paviršius mažumėlę pašviesėjo. Vis dėlto darbas sunkus, o rezultatas – abejotinas. Jeigu dirbčiau ten, kur reikia šalinti rūdis, pasiieškočiau patikimesnės už kokakolą priemonės.

4 gandas: kokakola valo klozetą.

Niekada nebūčiau patikėjusi, kad dirbant žurnaliste teks valyti klozetą, bet faktas, kad aš tai dariau… Sekėsi neblogai, bet abejoju, ar kokakola padėjo, ar ir be jos rezultatas būtų tas pats, prisiruošus pasidarbuoti šepečiu. Tuomet pabandžiau šiuo gėrimu šveisti vonią, kurios pakraščiuose buvo prisikaupę kalkių apnašų. Iš tiesų rezultatas buvo! Palyginusi įsitikinau, kad jis geresnis, nei šveičiant paprasta drėgna kempine. Tačiau prastesnis, nei šveičiant indų plovikliu.

5 gandas: kokakola tirpdo mėsą – įdėję į ją gabalėlį kepsnio, kumpio ar dešros, po paros jo ten nerasite.

Na, o iš to seka išvada, kad gėrimas kažką panašaus daro ir skrandžiui… Taigi merkiu į stiklinę dešrą ir kasdien žiūriu, ar neišnyko. Tikrai nenyksta, net mažumėlę išbrinksta. Po trijų dienų gėrimo paviršius pasidengė pelėsiu, taigi eksperimentą nutraukiau.

6 gandas: kokakola išvalo kraujo dėmes.

Kaip tik turėjau pagalvės užvalkalą su įsisenėjusia vaikui iš nosies bėgusio kraujo dėme. Ją pamirkiau gėrime, gerai patryniau, palikau keliolikai minučių, tada nuploviau vandeniu. Dėmė liko, kur buvusi. Gerai nors, kad pati „Coca-Cola“ dėmių nepalieka.

7 gandas: kokakola iš skalbinių išvalo riebalų dėmes.

Kadangi įsisenėjusių riebalų dėmių neaptikau, jų ant audinio atraižos pridariau tyčia ir tuojau pabandžiau pašalinti. Ne, kokakola šviežių riebalų dėmių neveikia.

8 gandas: kokakola gerai valo sidabrinius ir auksinius juvelyrinius dirbinius, taip pat stalo įrankius.

Štai man puiki proga išvalyti nuo laiko patamsėjusius sidabrinius auskarus ir grandinėles. Iš tiesų veikia! Papuošalai netapo kaip nauji, bet tikrai pašviesėjo ir įgavo blizgesio. Kad būtų dar geriau, palikau juos nakčiai pamirkti kokakoloje. Rezultatu likau patenkinta. Gaila, kad viską, ką reikėjo, nuvaliau su „Coca-Cola“ – reikėjo kokią patamsėjusią grandinėlę pasilikti ir pažiūrėti, kas įvyktų, ją pavalius „Sprite“ bei „Vytauto“ mineraliniu vandeniu.

9 gandas: kokakola nuvalo purvinas monetas.

Lyg ir kažkas vyko, bet labai silpnai. Palikus mirkti pernakt, monetos mažumėlę pagražėjo, bet vis dar atrodė prastai. Įtariu, kad čia veikia tos pačios jėgos, kurios valė sidabrą, bet kadangi monetos purvinesnės, jų purvą įveikti buvo per sunku.

 

10 gandas: šiuo gėrimu greitojo maitinimo restoranuose šveičiamos priskretusios skardos.

Kaip tik nešvarią skardą turėjau orkaitėje, taigi bandžiau ją iššveisti kokakola. Jos išvaizda mažumėlę pagerėjo, tačiau riebalų žymės nuo skardos niekaip nedingo. Teko jas pašalinti įprastiniu indų plovikliu. Greitojo maitinimo restoranų administracija tikrai turėtų personalą aprūpinti šiomis priemonėmis.

11 gandas: įmetus į kokakolą saldainį „Mentos“, įvyksta „ugnikalnio išsiveržimas“, kurio metu gėrimas putodamas veržiasi lauk.

Pabandau – reakcija vyksta. Bet, naudojant vieną saldainį ir stiklinę kokakolos, tas „išsiveržimas“ mažiau įspūdingas, nei rodoma internete. Matyt, tam, kad būtų įspūdingiau, reikėjo nepagailėti viso butelio gėrimo. Nepabijojau ir suvalgyti „Mentos“ bei užsigerti „Cola-Cola“. Fiziškai nieko nejaučiau, o psichologiškai buvo nejauku. Juk internete yra šnekų, kad nuo kokakolos ir šio saldainio derinio gali ištikti mirtis, nes organizme susidaro didelis kiekis anglies dioksido (kita versija – susidaro nauja mirtinai nuodinga medžiaga). Tiesa, kitur internete yra rašoma, kad šie gandai paneigti. Vėliau „Mentos“ saldainį įmečiau į stiklinę „Sprite“. „Išsiveržimas“ toks pats kaip ir su kokakola. Tuomet atėjo eilė mineraliniam vandeniui „Birutė“ – tas pats.

Išvados
Žinojau, kad internete daug neteisingos informacijos, bet nemaniau, kad jos tiek daug…
Paeksperimentavus pasirodė, kad daugelis kalbų apie „Coca-Colą“ iš piršto laužtos: šis gėrimas netirpdo pieninio danties bei mėsos, nevalo dėmių, nenaikina augalų kenkėjų. Šiek tiek padeda šveičiant vonią ar skardą, bet rezultatas abejotinos vertės. O sidabrui atnaujinti ji tikrai tiko.
Kiti gandai, kurių namuose patikrinti nesugebėjau arba nenorėjau
JAV policininkai su „Coca-Cola“ valo nuo asfalto kraują po autoavarijų.
Šio gėrimo transportuotojai jau 20 metų jį, pasibaigus galiojimo laikui, naudoja savo sunkvežimių varikliams plauti.
Ji atkemša užsikimšusius vamzdžius – tereikia supilti butelį kokakolos ir kelias valandas palaukti.
Kad atsuktum surūdijusį varžtą, reikia sudrėkinti skudurėlį „Coca-Cola“, juo apvynioti varžtą ir po kelių minučių bus nesunku jį atsukti.
Ji gerai nuvalo vabzdžių dėmes nuo automobilio stiklo.
Jeigu vaikas viduriuoja, jam reikia duoti valgyti sūrių šiaudelių, užgeriant juos kokakola – tai atkurs organizme elektrolitų pusiausvyrą.
Šis gėrimas pašalina arbatinuke susikaupusias nuosėdas.
Su „Coca-Cola“ automechanikai po darbo nusiplauna tepaluotas rankas.
Kokakola žudo spermatozoidus – nenorint pastoti, po lytinio akto pakanka apsiplauti šiuo gėrimu.

SPECIALISTŲ KOMENTARAI
Gydytoja dietologė Žana Antonova:
„Didžiausias trūkumas – daug kalorijų”
Kadangi kokakola – bene populiariausias tokio tipo gėrimas, jis turi daug šalininkų bei priešininkų ir apie jį sklando daug įvairiausių kalbų.
Kokakolos sudėtis yra panaši į kitų saldžių gazuotų gėrimų – nėra kažkokio specifinio elemento, kuri paverstų ją grėsmingesne už kitus. Tiesa, jos sudėtis iki galo neatskleidžiama, nes tai yra kompanijos paslaptis.
Kokakoloje, kaip ir energiniuose gėrimuose, yra kofeino, todėl ji tonizuoja. Tai viena priežasčių, dėl kurios šie gėrimai nerekomenduojami vaikams.
Tai, kad gėrime esanti karamelė ruda spalva nudažė vaikišką dantuką, nerodo kažko išskirtinai blogo. Ir natūralios kilmės dažikliai – burokėlių ar morkų sultys – gali nudažyti puodelį, morkos net gali „nuspalvinti“ žmogaus odą. Tačiau geriau rinktis produktus su natūralios kilmės dažikliais.
Visuose gazuotuose gėrimuose esantys „burbuliukai“ – anglies rūgštis – veikia skrandžio gleivinę. Tad jeigu vaikas skundžiasi juo, tokių gėrimų vartoti jam negalima.
Fosforo rūgštis, esanti kokakoloje, mažina kalcio įsisavinimą, o tai veikia kaulų sistemą. Tačiau pokyčius sukelia didelis šios medžiagos kiekis, o gėrime naudojamas kiekis neviršija leistinų normų.
Taip pat yra studijų, bylojančių, kad dideli kiekiai gazuotų saldžių gėrimų padidina riziką susirgti kasos vėžiu.
Vis dėlto pagrindinė priežastis, dėl kurios dietologai nerekomenduoja vaikams duoti saldžių gazuotų gėrimų, yra ta, jog jie turi daug kilokalorijų, o jų maistinė vertė maža. Vaikų, kurie geria daug limonado, mityba paprastai būna nesubalansuota.
Taigi teoriškai saldžių gazuotų gėrimų vaikams gerti nereikia visiškai, o praktiškai tai įgyvendinti sunku. Dažna tėvų klaida – jie atžalai duoda tokio gėrimo prieš valgį ar valgio metu. Tuomet jis numalšina apetitą ir vaikas suvalgo mažiau visaverčio maisto.
Na, o sveikiausia gerti vandenį arba šviežiai spaustas sultis.

Kodėl tai įvyko?
VU Chemijos fakulteto docentas dr. Albinas Žilinskas
Skirtingų gamintojų pilstomos kokakolos sudėtinės dalys šiek tiek skiriasi, bet pagrindiniai ingredientai yra šie: vanduo, specialios prieskoninės medžiagos, t.y. kokakolos „firminis“ koncentratas, kofeinas, fosforo rūgštis, karamelė (E150d) ir cukrus arba saldikliai.
Kai kurių mėgėjiškų bandymų, atliekamų su kokakola, rezultatus nulemia jos sudėtyje esanti fosforo rūgštis. Ji nutirpdo kai kuriuos nešvarumus, t.y. metalų oksidus ir kitus junginius, susidariusius ant sidabro dirbinių, monetų ar kitų paviršių, taigi į skystį įmerktas nešvarus daiktas, iš jo ištrauktas, gali gražiai blizgėti. Tai nėra kažkoks stebuklas. Panašiai nešvarumus valytų ir kitos rūgštys – acto, citrinų, obuolių ir pan. Fosforo rūgšties yra ir žmogaus organizme, taigi tokio mažo jos kiekio, kuris yra stiklinėje kokakolos, bijoti nereikia.
Vonioje susidariusias kalkes gali nutirpinti ir kokakolos sudėtyje esanti angliarūgštė, kuri reaguoja su kalkėmis (kitaip sakant, kalcio karbonatu), iš netirpios vandenyje druskos paversdama jas tirpiu kalcio hidrokarbonatu.
Įmetus į kokakolą saldainį, „fontanas“ kyla dėl to, kad gėrimas yra prisotintas CO2 (vadinamosios angliarūgštės), o į butelį įmestas daiktas, ypač toks, kurio paviršius yra nelygus, skatina tas dujas išsiskirti visas iš karto. Tas pats įvyktų ir paėmus mineralinio ar bet kokio kito gazuoto gėrimo butelį ir į jį įmetus ne saldainį, o vinį ar akmenuką.
Dantis kokakoloje ištirpti galėtų per kelerius metus, tikrai ne per naktį. Gal šitaip vaikus ir jų tėvelius gąsdina kokie ekologiško maisto garbintojai? Gėrimo gamintojai, suprantama, teigia priešingai. O paprastiems žmonėms aš siūlyčiau laikytis aukso vidurio.

Gintarė Kairytė, straipsnis spausdintas „Mažylio” žurnale