„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Columbia Universitetas Niujorke – jau tuoj.
2016 01 21

Švietimo lyderių konferencijoje Sevilijoje susipažinau su viena Columbia universiteto Niujorke profesorių, ir ji man papasakojo apie prestižinę Columbia universiteto Klingenstein centro privačių mokyklų vadovams programą ir stipendiją, kuri identifikuoja ir skiria stipendijas pasaulio švietimo lyderiams. Po mūsų pokalbio ir diskusijos prof. Pearl Rock Kane pasakė, kad tai, ką darome „Vaikystės Sode” ir Karalienės Mortos mokykloje, yra unikalu ne tik Lietuvai – tai yra apskritai geroji XXI amžiaus praktika, o tokias iniciatyvas jie nori burti, skatinti bendrauti ir nenuleisti rankų, tad aš turėčiau pretenduoti į Columbia stipendiją švietimo kaitos vadovams.

Padėkojau už padrąsinimą, tačiau pagalvojau, kad, na, Columbia School of Education juk iš tiesų yra bene švietimo šerdis. Aš? Juk konkurentai – iš viso pasaulio! Ta prasme, kad straipsnių, išskiriančių būtent švietimo studijas ir apskritai šių studijų lygį Columbia Universitete, yra gausu:

Ir dar Niujorkas. Kiek žmonių pasaulyje yra norinčių gauti prestižinę stipendiją studijuoti Niujorke?! Taip. Daug.

Konferencijos „Learning and the Brain” Niujorke metu nuvažiavau iki Columbia universiteto, kad susirinkčiau daugiau informacijos apie šią programą. Kai atėjo laikas pateikti visus dokumentus ir rašyti motyvacinius laiškus, tiesiog atsisėdau ir surašiau viską taip, kaip yra: KĄ dariau ir darau, KODĖL dariau ir darau…kuo tikiu ir kuo netikiu ir ką, manau, reikėtų keisti.

Prisimenu, atsakymą po kelių laukimo mėnesių perskaičiau telefone – pradžioj pagalvojau, kad tai – tiesiog informacija apie veiklą, bet, pradėjus skaityti, netvėriau savame kailyje. Laiškas buvo paprastas:

„Dear Austeja,

Congratulations on your offer of admission to the 2016 Klingenstein Center Heads of Schools Program. We are very exited to have you join the next cohort in this highly selective and rewarding program <…>”

Vat taip vat aš sužinojau, kad 2016ųjų dalį sausio ir dalį vasario mėnesių leisiu su devyniolika kitų laimingųjų iš viso pasaulio Columbia universitete. Visi mes – privataus sektoriaus atstovai, nes šis centras stipendiją skiria būtent privačioms iniciatyvoms ir mokykloms. Taigi bus nepaprastai įdomu, mat šiemet stipendiją gavo tik trys europiečiai (Lietuvos, Vokietijos ir Italijos atstovai) – visi kiti galės papasakoti apie savo patirtis iš kitur, kas, manau, bus nepaprastai naudinga ir įdomu.

Žinote, kas yra įdomiausia? Tai, kad tuoj pat pradėjau gauti užduotis. Taigi nuo pat tos akimirkos, kai sužinojau, jaučiausi jau ten esanti ir tobulėjanti.

Bet labiausiai nustebino universiteto atsiųstas pranešimas spaudai. Taip, jūs perskaitėte visiškai teisingai – ši programa atsiuntė pranešimą spaudai, kurį galima būtų išplatinti, nes, anot jų, tai – garbė valstybei, kurios atstovas buvo atrinktas.

Siekiant būti priimtai į programą, reikėjo aprašyti projektą, kurio imsiuos šios programos metu. Tai turėjo būti iššūkis, ir tikslas bus programos metu su profesoriais ir kolegomis jį išspręsti. Tad ateityje pasidalinsiu, koks tai buvo iššūkis, ką nusprendėme drauge, kad reikia man daryti, ką padariau ir ar pavyko 🙂 Juk Columbia gAlvos galvOs, kaip man padėti! Geriau nebūna, taip sakant.

Tad be galo džiaugiuosi, nes Columbia Universitete mokėsi Barack’as Obama, Isaac’as Asimovas, Franklin’as Roosevelt’as, Amelia Earhart, J.D.Salinger’is, Stanley Kubrick’as, Alicia Keys, Ruth Bader Ginsburg…čia surašiau tik tuos, kurių studijavimu ten džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad ir aš būsiu ten. Beje, dauguma jų ten studijavo ne visą laiką ir ne visą programą, kai kurie mokėsi tik trumpai. Aš didžiuojuosi ne tik tuo, kad buvau atrinkta, bet ir tuo, kad tiems, kuriuos atrenka, skiriama ir 100% stipendija.

Ir, žinot, kai gauni tokį įvertinimą už tai, ką darai, supranti, kad, matyt, darai gerai. Galų gale, mes visi norime jaustis įvertinti, visi norime, kad mums patvirtintų, jog tai, ką darome, yra svarbu, reikšminga ir vertinama. Ir smagu, kai tai įvyksta. Ypač pasauliniu mastu.