„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Bill’o Gates’o pamoka vaikams.
2010 09 24

Nežinau, ar iš tiesų jo. Bet jau kelintą kartą matau šį laišką klaidžiojantį interneto platybėse. Gal ir tiesa. Niekada nežinosi. Žodžiu, 11 taisyklių, kurios parodo, koks IŠ TIESŲ yra gyvenimas. Žinant Bill’ą, nori-nenori perskaitai, ar ne? Kaip kokį sėkmės receptą. Dėl viso pikto. Bet aš – perskaičiusi jo taisykles – noriu pasakyti, kad jos gali būti skirtos paaugliui/jaunuoliui/suaugusiam, kuris pučiasi balažin, kodėl. O mažam vaikui tos taisyklės šauna pro šalį. Man atrodo, kad kažkada net rašiau, kad gyvenimas pats tų taisyklių išmoko, kai ateina laikas jų išmokti. Rimtai. O vaikystėje mes turime patikėti, kad susidorosime su visais įmanomais sunkumais. (Beje, apie nepelnytas pagyras yra kita tema).

Tai kokios tos taisyklės?

1. Gyvenimas nėra sąžiningas. Pratinkis!

2. Pasauliui visai nerūpi tavo savigarba (ir pasitikėjimas savimi). Pasaulis tikisi, kad tu pasieksi kažko PRIEŠ gerai pasijusdamas.

3. Tu NEUŽDIRBSI 60 000USD metuose vos baigęs mokyklą. Nebūsi nei prezidentu, nei turėsi automobilinį telefoną, kol šių neužsidirbsi.

4. Jeigu manai, kad mokytojas – „kirvis”, palauk, kol gausi viršininką.

5. Tavo orumo nežemina mėsainių vartymas. Tavo seneliai tai įvardindavo: GALIMYBĖ.

6. Jei tu susimausi, tai – ne tavo tėvų kaltė. Neinkšk dėl savo klaidų, o mokykis iš jų.

7. Kol tavęs nebuvo, tavo tėvai nebuvo tokie nuobodūs. Jie tokiais tapo, nes reikia apmokėti tavo sąskaitas, plauti tavo rūbus ir klausytis tavęs kalbant, koks tu kietas. Taigi prieš išsaugodamas atogrąžų miškus nuo tavo tėvų kartos parazitų dezinfekuok (susitvarkyk) savo drabužinę.

8.  Galbūt tavo mokykloje nekalbama apie „šaunuolius” ir „nevykėlius”, tačiau gyvenime tokių pilna. Kai kuriose mokyklose netgi neįmanoma neišlaikyti egzaminų – bandai tol, kol gauni teisingą atsakymą. Tai nepanašu Į NIEKĄ realiame gyvenime.

9. Gyvenimas neskirstomas semestrais. Tavo vasaros nėra atostogos ir tik labai nedaug darbdavių norėtų tau padėti SURASTI SAVE. Tai daryti tenka laisvalaikiu.

10. Televizija NĖRA gyvenimas. Tikrame gyvenime žmonės išeina iš kavinių ir eina į darbus.

11. Būk draugiškas vėploms (keistuoliams). Gali būti, kad vienas jų taps tavo darbdaviu.

O KĄ MANOTE JŪS? GAL ŠĮ SĄRAŠĄ NORĖTUMĖTE PAPILDYTI? O GAL JŪS MANOTE, KAD IR MAŽIEMS VAIKAMS REIKTŲ NUO PIRMOS DIENOS DIEGTI TOKIAS TAISYKLES?

Nuotrauka: Bill Gates @ the University of Waterloo by batmoo