„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

DARBELIO IŠ ŠIUKŠLIŲ KONKURSAS – mes saugome Žemę!
2011 03 14

 

Ar žinote, kad šių metų balandžio 16 d. vyks kasmetinė aplinkos švarinimo akcija „Mes darom 2011“, kurios metu visi kviečiami tvarkyti aplinką, švarinti, rinkti šiukšles? Dar kalendorius sako, kad kovo 20 – ne tik pavasario lygiadienis, bet ir Žemės diena. Žodžiu, tirpstant sniegui džiaugiamės atgimstančia Žeme. Dar Belgijoje svajojau, kad Vaikystės Sode rūšiuotumėme šiukšles, todėl vieno susirinkimo Vaikystės Sode metu su auklytėmis nusprendėme, kad nuo balandžio 1 dienos pradėsime Vaikystės Sode rūšiuoti. Žinia, Lietuvoje perdirbama labai mažai šiukšlių, bet galima formuoti bent jau įprotį, ar ne?

Be to, jau praeitą savaitę pradėjome daryti darbelius iš naminių atliekų. Auklėtojos kiekvieną dieną planuoja bent vieną darbelį, kuriam beveik viską randame aplinkoje ir nereikia pirkti. Kad vaikai matytų, jog daug ką galima perdirbti 🙂

Per paskutinį susirinkimą nusprendėme įvesti į vaikučių žodyną dar vieną kodinę frazę (tokių Vaikystės Sode yra nemažai:)): MES SAUGOME ŽEMĘ. Šią frazę irgi nešiojausi ne vienerius metus ir tik laukiau tinkamo momento, kad būtų galima ją įgyvendinti Vaikystės Sode. Kodėl būtent šį frazė ir ką ji reiškia? Na, reikia šiek tiek priešistorės.

Prieš aštuonerius metus savo klasėje turėjau tokį keturmetį, kurio šeima buvo labai sąmoninga Žemės saugotoja. Iš tiesų sąmoninga. Taip, jie turėjo mašiną. Tačiau važiuodavo tik tada, kai reikia (jeigu galima nueiti arba važiuoti dviračiu – taip ir darydavo). Taip, jie pirkdavo ir naujų rūbų, tačiau daugiausiai – iš dėvėtų rūbų parduotuvių (ir TIKRAI ne todėl, kad sau to negalėtų leisti – juk vaikas lankė tarptautinę mokyklą!). Taip, jie maudydavosi vonioje, bet tik kartkartėm. Mano keturmetis į mokyklėlę atsinešė rankšluostį, nes popieriniai nesaugo gamtos. Ir vis perspėdavo draugus, kurie nuleisdavo tualetą keletą kartų (ikimokyklinukai tą labai mėgsta:)), kad toks elgesys nesaugo gamtos. Žodžiu, nebuvo nieko, ką būtų galima pavadinti fanatiškumu, tačiau tai buvo tikrai aukštas sąmoningumas. Ir man taip patiko, kad…savo klasėje tuomet ėmėme naudotis ne dozuojamu, o paprastu muilu, ne vienkartiniais, o daugkartiniais (iš namų atsineštais) rankšluosčiais ir t.t. ir pan. Žodžiu, tas keturmetis padarė man didžiulę įtaką, kurios dėka susiformavo ir mano apskritai požiūrius į ekologiją ir aplinkosaugą. Beje, to berniuko mamos tėtė – gamtos mokslų atstovas – yra žinomas savo srities mokslininkas (JAV). Ir kas sako, kad aplinka nedaro įtakos?!

Taigi dabar Vaikystės Sode vis priminsime vaikams, kad MES SAUGOME ŽEMĘ. O kada to priminimo reikia? Kai labai ilgai bėga vanduo. Kai išeiname neužgesinę šviesos. Kai metame popierių į maisto atliekų šiukšlių dėžę. Ach, vis reikia ir reikia pri(si)minti. Prisimenu, kartą išėjome į bibliotekėlę, ir aš pamiršau užgesinti šviesą. Mano keturmetis nuskubėjo atgal, užgesino, pažiūrėjo į mane atlaidžiu žvilgsniu ir tarė: MES SAUGOME ŽEMĘ. Fantastika, ar ne?

Kaip tik vakar dar prisiminiau ir fantastinę parodą apie Motulės Žemės saugojimą. Jeigu būtų daugiau tokių parodų, jeigu ugdymo įstaigose ir namuose stengtumėmės pagal išgales gyventi sąmoningiau, manau, visiems būtų tik geriau. Na, apskritai skatintina bet kokia iniciatyva. Kodėl? Todėl, kad aš manau, jog svarbu auginti sąmoningumą. Pavyzdžiui, man dabar bjauru nerūšiuoti. Tiesiog erzina. Ir – tikiu – jeigu erzintų daugiau žmonių, nei neerzintų, tai tikrai būtų kas nors daroma! Taigi – DAROM. Kai man pasiūlė taip nelabai tiesiogiai prisijungti prie šios akcijos – darbelio iš šiukšlių konkurso – mielai sutikau. Idėmiai skaitykite konkurso sąlygas ir – sėkmės! O man bus labai smagu pamatyti visus jūsų darbelius ir dalyvauti komisijoje.

Pelytė Smailytė, J.Sakalauskaitės knygos vaikams “Smagiosios Pelytės Smailytės istorijos” veikėja, rūpinasi, kad gyventume švarioje, gražioje aplinkoje ir kviečia visus vaikučius su savo tėveliais, auklėtojais, mokytojais aktyviai dalyvauti „Darom 2011” akcijoje. O kad dalyvauti būtų smagiau ir iki balandžio 16d. nepasimirštų visi geri užmojai siūlome dalyvauti „Darbelis iš šiukšlių“ konkurse.

Konkurso taisyklės: Kviečiame kurti darbelius iš įvairių buitinių atliekų (buteliukų, pakuočių, žurnalų ir t.t.), juos trumpai aprašyti (iš ko darėte, sugalvoti pavadinimą) ir nufotografavus siųsti adresu pelyte@smailyte.lt

Darbelių pavyzdžių galite rasti čia: darbeliai iš naminių atliekų

Už labiausiai patikusius darbelius galima bus balsuoti Pelytės Smailytės Facebook puslapyje.

Visų darbelių nuotraukos bus talpinamos www.mesdarom.lt, www.austejosblogas.lt, www.smailyte.lt.

Nugalėtojais taps darbelių autoriai, sulaukę daugiausiai „Patinka“ paspaudimų bei 3 darbeliai, labiausiai sužavėję šio konkurso organizatorius.

Gražiausius darbelius išrinks Jurga Sakalauskaitė, dr. Austėja Landsbergienė, Ignas Brazauskas.

Konkurso trukmė: kovo mėn. 07d. – balandžio mėn. 16d. Nugalėtojai bus paskelbti iki balandžio mėn. 20d.

Prizai:visi atsiuntę bent po vieną darbelį dalyviai bus apdovanoti diplomais;

Jauniausias dalyvis – knyga „Smagiosios Pelytės Smailytės istorijos“;

1 knyga „Smagiosios Pelytės Smailytės istorijos“, 1 Pelytės Smailytės pinigėlių taupyklė, 2 Pelytės Smailytės marškinėliai, 10 ženkliukų bus įteikti daugiausiai „patinka“ paspaudimų sulaukusiems darbeliams;1 knyga „Smagiosios Pelytės Smailytės istorijos“, 1 Pelytės Smailytės pinigėlių taupyklė ir 2 Pelytės Smailytės marškinėliai bus įteikti šio konkurso organizatoriams labiausiai patikusiems darbeliams.

DALYVAUKITE KONKURSE, SĖKMĖS ir NEPAMIRŠKITE SAUGOTI GAMTOS 🙂