„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Fejerverkai: kad nebūtų ašarų.
2011 12 28

Kadangi per Vaikystės Sodo žiemos šventę susidraugavome su Švenčių miestu, tai apsidžiaugiau, kai jie pasisiūlė būti tinklaraščio svečiais ir parašyti apie saugius ir nesaugius fejerverkus. Pavyzdžiui, aš – kol neperskaičiau Rasuolės atsiųsto teksto – net neįsivaizdavau, kokie fejerverkai yra saugiausi. Tikriausiai būčiau stovėjusi parduotuvėje ir nežinočiau, ką pirkti ir tikriausiai nusipirkčiau tai, ką man tą akimirką sugebėtų parduoti pardavėja(s). Bet juk visai smagu būtų eiti į parduotuvę turint bent jau žalią supratimą, ko norėtum, ar ne?! Taigi dėkoju Rasuolei, kuri parašė šį įrašą, o visiems skaitytojams linkiu gražios (ir saugios!) Naujųjų Metų šventės:

Pačiam galima fejerverkų ir nepirkti, bet būtinai kas nors iš didelės kompanijos draugų  nupirks kokių nors raketų, raketėlių ir – neskaitant apdegusių pirštų ir nubrozdintų nosių – naujametinis šaudymas gali baigtis ir labai blogai. Todėl geriausia –  jei apsisprendėte pirkti fejerverkus – tai tik tuos,  kurie džiugina ir spalvina šventę.

Visada jų bijojau, na, ir kaip dažniausiai gyvenime nutinka, tai, ko bijai, su tuo ir tenka dažnai susidurti.

Taip jau nutiko, kad mano vyras yra fejerverkų šou režisierius. Žinoma, jis išprotėjęs dėl fejerverkų, myli savo darbą ir mane jau tuo užkrėtė. Pakeliavusi su juo po Europą, aplankiusi tikrai nemažai fejerverkų čempionatų ir kitokių renginių,  supratau, kokie turi būti fejerverkų pasirodymai.  Tačiau šiandien – ne apie tai.

Turime keletą šventinės atributikos parduotuvių ir fejerverkais prekiaujame ištisus metus. Kadangi esu atsakinga už pirkimus, tai mano vyras „nusiplovė“ rankas jau seniai, sakydamas, kad jam mėgėjiški fejerverkai neįdomūs ir paliko man teisę spręsti, kokius fejerverkus užsakinėti pas tiekėjus ir kokį asortimentą parinkti mūsų parduotuvėms. Pati turiu du vaikus, dukra jau paauglė, o sūnus juo ruošiasi tapti. Todėl niekada nepirkdavau jokių petardų, nei tada, kai buvo legalios, nei tada, kai uždraustos. Mano galva, tai pats kvailiausias būdas susižaloti. Apie fejerverkų pardavimus vaikams atskira tema. Nors mūsų pardavėjų atlyginimas yra netiesiogiai priklausomas nuo pardavimų, joms yra aiškiai pasakyta: –„Parduosite fejerverkus nepilnamečiams, prarasite darbą“.

Taigi apie saugumą. Saugiausi fejerverkai yra baterijos. Tai toks daugiašūvis gaminys, kai uždegus vieną kartą knatą, danguje sproginėja nuo kelių iki šimto šūvių. Kodėl šis fejerverkas saugus? Ogi todėl, kad jam nereikia jokio specialaus tvirtinimo (nei butelių, nei  plytų), jis dažniausia būna stačiakampis ar kitų formų, bet svarbiausia, kad beveik visi daugiašūviai fejerverkai/baterijos turi didelį paviršiaus plotą, ko dėka ant pagrindo stovi stabiliai.  Na, o jei stovi stabiliai, tai ir nuvirsti negali… Paradoksas, bet kuo galingesnis fejerverkas, kuo daugiau šūvių, tuo jis patikimesnis, nes, didėjant šūvių skaičiui, proporcingai didėja ir fejerverko /baterijos paviršiaus plotas.

Dar baterijos man patinka tuo, kad – vieną kartą uždegus knatą – galima grožėtis „gatavu“ fejerverku. Renkuosi iš tiekėjų tokius fejerverkus, kad juose būtų sukomplektuota keletas skirtingų efektų ir būtinai finalas – juk tai tikras mini fejerverkas.

Nežiūrint viso grožio, fejerverkas yra sukonstruotas taip, kad jo grožis atsiskleidžia sprogimo metu. Todėl elgtis su fejerverkais reikia atsargiai.  Juk kai nusiperkame elektos prietaisą, visi žinome, ko negalima daryti, kad elektra nenupurtytų, o kai nusiperkame fejerverkus, pamirštame paskaityti saugumo instrukciją. Svarbiausias patarimas:  laikykitės nurodyto saugaus atstumo, „mano kiemas didelis“ yra ne argumentas. Juk fejerverkai turi teikti teigiamas emocijas ir džiuginti tiek mažus, tiek didelius, o ne gąsdinti.

Jei reiks patarimo, užsukite pas mus į Švenčių miestą, patarsiu aš arba mano vyras, kaip išsirinkti fejerverką savo šventei.

Nuotrauka: Fireworks by bayasaa