„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Halloween’as pas Augustą ir smagusis moliūgų pjaustymas!
2010 10 27

 

Atrodo, visai neseniai rašiau apie 2009 moliūgų pjaustymą ir bene gražiausią šventę Augusto mokykloje – Halloween’ą (o čia ir 2008 jo mokyklos šventė – dar filmavau fejerverkus, kurie būna kasmet), o jau metai pralėkė…ir štai vėl šventėme šią šventę Augusto mokykloje ir jau keletas vakarų pjaustome moliūgus. Pastebėjau, kad juos pjaustyti vis lengviau ir lengviau! Jau taip ir girdžiu kaip Augustas sako mano frazę (kurią jam nuolat kartoju): Practice makes perfect:)

Praeitą penktadienį Augustas turėjo nunešti į mokyklą savo moliūgą (mat ten visada vyksta įdomiausio, baisiausio ir visokio kitokio „iausio” moliūgo konkursas. Titulą visada suteikia mokyklos savininkas, pabrėždamas, kad svarbiausia – dalyvauti!) Taigi ketvirtadienį kibome į darbą ir visų pirma internete ieškojome pavyzdžio, pagal kurį Augustas norėtų pjaustyti savo moliūgą. Augustas gan greitai apsisprendė, kad nori vemiančio🙂

Taigi aš išpjausčiau ten, kur reikėjo pjauti kiaurai, o Augustas išėmė vidurius (šlykštėdamasis), pjaustinėjo ir išdažė ir viršugalvį, ir nupiešė šikšnosparnius.

Kai Augustas dailino savo, išpjaustėme Mortos. Ji pati išsirinko, kokio norėtų, aš išpjausčiau, o ji išėmė vidurius. Dar Morta norėjo savąjį dažyti rožiniais akriliniais dažais (Augusto dažėmė juodais), tačiau jau buvo vėlu, tai tądien ėjome miegoti.

Dar liko net nepradėti Vilhelmo ir Gertrūdos moliūgai, bet, teisybę pasakius, jau man skaudėjo ranką nuo to pjaustymo!

 

Štai tokį moliūgą Augustas nešė į mokyklą konkursui. Nieko nelaimėjo (mat – mano nenuostabai – jis buvo ne vienintelis pradinukas, kuris norėjo vemiančio moliūgo!), bet – svarbiausia! – dalyvavo.

O štai ir Mortulės moliūgėlis – vis dar oranžinis 😀

Šeštadienį nuo pat ryto ruošėmės Augusto kasmetinei Halloween’o šventei. (Ji ir metų pabaigos yra pačios didžiausios. Taip yra, nes jo mokykloje mokosi daug vaikų, kuriems Kalėdos nėra šventė. Jie per Kalėdas turi Holiday Program, kuri būna apie žiemą, o dažnai net ne apie žiemą, o tiesiog pasirodymas…) Kaip tyčia – siaubingai lijo. Dieną prieš gavome direktorės laišką, kad – jeigu lis – pastatyti tentai. Bet mokyklos kieme – žolė arba smėlingi akmenukai, tai aš jau įsivaizdavau, kaip visi atrodysime per lietų… Tikėjausi, kad lietus aprims, bet pliaupė kaip iš kibiro…ėt! (beje, ir pernai lijo…Belgijos ruduo!)

Kokia ta šventė mokykloje? Visų pirma, už ją atsakingas yra Tėvų komitetas. Ta prasme, kad mokytojai nedaro nieko. Tuo labiau mokykla:) Daro tėvai. Prieš porą savaičių mes gavome lapą, kuriame reikėjo įrašyti, kur mes savanoriausime: ar viską paruošdami ketvirtadienį ir penktadienį (buvo surašytos valandos), ar parduodami pyragaičius, ar gėrimus, ar sponsoriausime (prižiūrėsime ir paruošime) veiklos centrą, ar susitvarkysime po šventės ir t.t. ir pan. Gabrielius tradiciškai užsirašė darbuotis barbekiu – jis tą jau daro ketvirti metai iš eilės! T.y., greitai apeina šventę ir…prisistato kepti, kur darbuojasi iki šventės pabaigos:) Pernai aš dalyvavau penktadienio paruošimuose (kabinome dekoracijas), tačiau šiemet nusprendžiau tvarkymuose nedalyvauti, norėjau iškepti pyragą (nes visi pyragai irgi būna iškepti tėvų, kuriuos po to šventės metu parduoda), bet…neiškepiau, nes pjaustėme moliūgus! Žodžiu, blogai prioritetizavau savo laiką.

Taigi važiavome pasižiūrėti, ką šiemet paruošė Tėvų komitetas (jie prieš tai turi keletą organizacinių susitikimų, kur dalyvauja direktorė, ir jie kartu viską suderina, kas kaip bus). Tada visi gauname laiškutį, kad jau galime pirkti bilietus. Bilietas MOKYKLOS moksleiviui ir jo tėvams kainuoja 8eu, o kitiems šeimos nariams (jei jie nelanko mokyklos) – 10eu. Beje, tų „kitų” tegali būti du, kad į mokyklą neprisirinktų per daug svečių! Aš turėjau asmeniškai susisiekti su Tėvų Komiteto pirmininke, kad gaučiau bilietą ir Gertrūdėlei!

Pačioje šventėje irgi viskas mokama. Reikia pirkti bilietėlius ir tada už tuos bilietėlius perki ir maistą, ir atrakcijas. 10 bilietėlių – 5eu. BBQ mėsainis – 6 bilietėliai, veikla – nuo 2 iki 6 bilietėlių, gėrimo stiklinė – 2-4 bilietėliai, pyragėlis – 1-3 bilietėliai ir t.t. ir pan. Kodėl už viską reikia mokėti? Na, visų pirma šventė Tėvų Komitetui turi atsipirkti. Darbas savanoriškas, tačiau tentų nuoma, fejerverkai (šventės pabaigoje būna labai gražūs), saldainiukai prizams, sutvarkymas (nes tvarko ne tik savanoriai, bet ir atvažiuoja tvarkytojai). Ir dar. Dalis likusių pinigų yra paaukojama mokyklai Indijoje, kurią Augusto mokykla remia, o dalis atiduodama mokyklos bibliotekai, kurios bibletekininkė užperka naujų knygų. Žodžiu, visi mokame mokyklos labui!

Prieš važiuojant didžiausia atrakcija – pasipuošimas kostiumais. Šiemet važiavome visi drauge į parduotuvę, ir vaikai išsirinko štai tokius kostiumus:

Vampyrų Karalienė Morta: Giltiniukas Vilhelmas: Raganaitė Gertrūda: Ninja Augustas: Daug vaikų…ir visi mūsų! Pasiruošę „atakuoti” veiklų centrus – prie įėjimo į mokylą: Pirmasis veiklos centras – vandens šautuvu užgesinti degančią žvakę, įsmeigtą į moliūgą. Tėveliai savanoriai irgi pasipuošę 🙂 Labirintas: susmaigstyti pagaliai apvynioti paklodėmis. Ten tai vyko mūšiai! Prie bilietėlių – visada eilė! Man fantastiškiausia buvo mokyklos vidus: tėvai jį VISĄ išraizgė voratinkliais, vietomis reikėdavo pasilenkti! O jausmelis…nerealu! Ant grindų pasieniais ir lentynų – pjaustytų moliūgų paradas: Veiklos centras – pagauk šikšnosparnį. Prie šikšnosparnio (rankų darbo, iš popieriaus) pritvirtintas geležiukas, o prie meškerės – magnetukas. Reikia pagauti 🙂 Puošyba kiekvienoje klasėje: kai kas daryta mokytojų su vaikais, kai kas – tėvų: Veiklos centras – kur nukris akis? Gauni kamuoliuką, kuris rieda per vinukus į tam tikrą grovelį. Koks skaičius iškrenta, tiek saldainių (guminukų) gauni!

Gertrūda visus juokino, nes visuose kambariuose keliaudavo iškart prie prizų, o jai – kaip mažai ir mielai – visi duodavo tuos prizus (guminukus) ir be užduoties atlikimo! Juokingiausia buvo viename kambaryje, kur mama-savanorė prižūrėjo veiklą, o Gertrūda tiesiog atsistojo prie dubens su guminukais ir vieną po kito šveitė:) Žinoma, visi matė ir krizeno, o ji ramių ramiausia veido išraiška toliau sau tašė vieną po kito:)))

Dar dekoracijų: Veiklos centras – suvalgyk ant virvelės pririštą marshmellow:) Veiklos centras: yra stalčius ir į jį atremti atvirlaiškiai. Šaunant šautuvu (ten iššoka toks kamuoliukas) reikia numušti atvirlaiškį. Morta susikaupus šaudo:) Tėvų Komitetas visą mokyklą apraizgė voratinkliais: Gertrūdą labai nervino, kad jos kepurė vis kliuvo tai už žmonių kostiumų, tai už voratinklių: Veiklos centras: Limbo (na, kai yra lazda ir reikia lenkiantis atgal pralįsti pro apačią. Yra trys tokie pralindimai ir kaskart vis žemiau).

Šis kambarys buvo tikrai pabaisuokliškas! Ir apskritai mane vis stebina tai, kad mokykla VISADA būna pabaisuokliškai išpuošta. Mokinukų amžius – nuo 2.5 iki 11 metų. Turint omeny, kad daug kas turi visai mažų broliukų/sesučių, tai šventėje visada dalyvauja nemažai mažylių mažylių! Bet – žaviausia – jie sau sėdi kostiumuoti vežimėliuose (net kūdikius aprengia!) ir nė kriukt!

Gertrūda – kai jai nusibosdavo laukti Vilhelmo ir Mortos, kurie dalyvavo visose veiklose – atsisėsdavo pasiilsėti:)

Veiklos centras: krentančios šluotos. Vilhelmas traukia virvelę, tada atsipalaiduoja viena iš šešių prikabintų šluotų ir krenta. Morta turi stebėti visas šluotas ir pagauti krentančią – labai smagus centras!

Jau pavargę nuo veiksmo vaikai laukia, kol atnešiu maistą.

Užkandus vėl atsirado jėgų keliauti į kitus veiklos centrus. Fanerinė siena, kurią kažkada išpaišė artsy tėvelis ar mamytė. Kaip matote, kai kur išpjautos skylės, į kurias vaikai turi pataikyti kamuoliukus. Kiek pataikai – tiek guminukų gauni!

 

Šis veiklos centras buvo naujas šiemet. Jį darė tokia mama estė: nukirsta ranka. Žodžiu, pagalys, ant jo užmauta guminė pirštinė ir apsukta virtuviniu rankšluosčiu; vaikas ant tos rankos turi užmesti virvę. Yra trys rankos. Kiek pasiseka užmesti, tiek saldainių gauni.

Tarp moliūgų pastebėjau ir ežiuką:) O čia keletas pyragaičių, kurių buvo prikepę mamos ir tėveliai. Vaikai juos pirko vieną po kito…tiesiog garavo!

Pavargusi Morta. Jai, vargšiukei, sušlapo kojos, nes nenorėjo eiti su botais (negražu! :)) Gal dėl to dabar serga (jau antra diena laikosi temperatūra), tačiau per šventę buvo graži! Ką gi, grožis reikalauja aukų! 😀

Didžiausias siurprizas – Gertrūdos užstrigimas prie vaikučio! Jau taip jai patiko, taip patiko…ta mama net stebėjosi, kad tokia mažulė, o taip ilgai džiaugiasi, kalbina, glosto… mielybė!

Kai pradėjo šaudyti fejerverkai, pajudėjome link namų, nes labai labai lijo, vaikai jau buvo pavargę ir šlapi, Gabrielius pavargęs nuo kepimo lietuje, o aš – nuo grūsčių, nes juk niekas nėjo iš po tentų… Bet buvo smagu…kaip visada!

Šįvakar mes vėl vieni namuose, tai nusprendėme baigti moliūgus. Pirmasis moliūgą išsirinko Vilhelmas, o po to dažė savąjį Gertrūdą, prie kurios prisijungė ir Mortelė:

O čia – viena durų pusė (įėjimas į mūsų namus): Ir kita durų pusė. Kaip matote, Mortos moliūgas – jau rožinis. Mergina kitą vakarą sąžiningai jį nudažė! Štai toks šiųmetinis įėjimas į mūsų namus. Neišsigąskite – mes draugiški! 🙂