„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Kaip Beata man patarė iš toli, spalvoti blynai, mumijos ir kruvini pirštai!
2010 10 31

 

Tik šiandien sėdau aprašyti mūsų šios savaitės valgymo ypatumų. Be to, tenka skubėti, nes šiandien baigiau sudaryti Vaikystės Sodo trimečių, keturmečių ir penkiamečių pažangos aprašus, kepėme šį-be-tą su Morta, o už poros valandų atvažiuoja mano draugė su išrinktuoju iš Švedijos ilgam savaitgaliui į Briuselį. Taigi ką mes valgėme šią savaitę ir koks buvo Beatos pasiūlymas?

Pirmadienį valgėme cukinijos karbonarą. Negalėjau patikėti, bet šitą maistą valgė ir vaikai! Tiesiog cukinija buvo kaip ne cukinija, kažkaip viskas susimaišė. Be to, tikrai labai labai skanu!

Antradienį valgėme vištienos krūtinėles, marinuotas žolytėse. Man jos buvo kiek sausokos, bet aš apskritai turiu bėdą – man mėsa dažnai būna sausa! Šiaip tai paprasta ir vištiena kaip vištiena. Kas mėgstate vištieną, galite išbandyti!

Trečiadienį valgėme befstrogeną su bulvių koše. Tiesa, be svogūno ir be grybų! Ir dar viena mano variacija – aš dar visa tai troškinau. Nežinau, gal Oliveris pasakytų, kad sugadinau, bet mums tai buvo labai skanu!

Trečiadienio vakarą pradėjau panikuoti, kad nežinau, ką gaminsiu ketvirtadienį ir ėmiau visais varpais šauktis Beatos 😀 Ir štai man atrašo Beata jau visai vakare, kad ji tik prilėkė prie kompo, nes atostogauja toli toli ir kur šilta šilta! Sutarėme, kad šįkart susirasiu receptėlį pati. Ir štai aš drebančiomis rankomis pati einu ieškoti, nes juk tai, kas parašyta, gali atrodyti labai lengva, o vat pradėjus gaminti…imi giedoti kitą giesmelę! Akis užkliuvo už aviena, atsidariau ir jau tuoj žinojau, kad gaminsiu avinuko troškinį su abrikosais ir paprastomis daržovėmis!

Ketvirtadienis buvo sunki diena, nes be savo darbų dar turėjau pokalbį su Augusto mokytoja (apie Augusto pažangą šį ketvirtį). Dar norėjau pakalbėti ir su jo prancūzų kalbos mokytoja, tai visam tam reikėjo skirti apie dvi valandas (su nuvažiavimu). Tačiau gerai buvo tai, kad suruošiau tą avinuką-veršiuką (mat aš troškinau veršieną) ir išvažiavau. Žodžiu, troškinosi jis man apie tris valandas. O jau skanumėlis! Jeigu turite laiko troškinti, tai receptas – superinis! Taigi, kaip sakant, šiaip ne taip išsisukau šį ketvirtadienį, bet jau labai laukiu Beatos – ji grįš pirmadienį ir jau kitą savaitę pasiūlys, ką galėčiau sukurpti savo gausiai šeimynai:) Beje, kitą savaitę – ir vaikų atostogos, tai turėsim visą komandą namuose!

Penktadienį – Halloween’o išvakarėse – gaminome MUMIJAS, kurios, turiu pasakyti, buvo skanumėlis! Faršo masei naudojau jau anksčiau aprašytą Oliverio receptėlį, o mumijoms iškepus apsukome jas makaronais: Gabrielius ištraukdavo išvirusius makaronus ir ištiesdavo juos ant darbastalio, kur jie atvėsdavo, o aš po to susukdavau mumijas. Šiaip man tokios terlionės nepatinka: per daug darbo, per mažai rezultato! Na, bet kartą metuose galima 🙂

Taip pat užrašysiu (kad nepamirščiau!), kad Gertrūda vis dar labai labai mėgsta alyvuoges! Jūs neįsivaizduojate, ji gali tiesiog pusę indelio vienu prisėdimu sutašyti! Taip ir su tom mumijom – nuvalgė akis, o po to jau čiupo visą indelį ir susivertė jo trečdalį į lėkštę:) Žinoma, tai sąlygojo faktą, kad mažai mumijų suvalgė, tačiau DAUG alyvuogių!

 

 

Tiesa, sau mes nebevargome, palikome mumijas plikas 😀

 

 

Šiandien – kadangi buvo iš vakar likę faršo, be to, nenorėjom gaminti ilgai, gaminome jau išbandytus mėsos kukulius su makaronais. Na, o kokia šventė be deserto? Kol berniukai žaidė Monopolį (šiandien labai gerai sekėsi Vilhelmui:)),

 

 

o Gertrūda miegojo lauke, mudvi su Morta paruošėme kruvinuosius pirštus.

 

 

Mums jau visai į pabaigą atsibudo ir Gertrūda, kuri, žinoma, prisijungė ir padarė ir labai svarbų savo įnašą į šiuos tikrai raganiškus pirštelius 😀 :

 

Tešlą buvau pasidariusi iš vakaro, tai galėjom iš karto pradėti daryti pirštelius. Turiu pasakyti, kad Morta fantastiškai viską darė: ir įspausdavo raukšleles, ir nagą padarydavo, ir uogienės uždėdavo!

Ach, dar norėjau papasakoti, kad pusryčiams šiandien kepiau rožinius ir mėlynus blynus! Tiesiog į įprastinę tešlą įpyliau maistinių dažų. O jau vaikams kiek laimės buvo!!! Net liežuvius išleidę ant jų tepė Nutellą ir uogienę 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rytoj prisiminsime Lietuvą ir kepsime kugelį, kurį mėgsta ir mano draugė Sara. Kadangi ji atvažiuoja su sužadėtiniu, tai duosim ir jam lietuviško maisto – kuris Sarai visai patinka – krikštą 😀

Kadangi žadėjau, kad parašysiu kugelio receptą, tai štai jūsų dėmesiui

NUOSTABUSIS NEPAKARTOJAMASIS BABOS NYLIOS KUGELIO RECEPTAS:

1) Nuskutate bulves. Mes skutame DAUG, 20-30. Sutarkuojame.

2) Tuo metu kol tarkuojame ant viryklės užviriname beveik LITRĄ pieno.

3) Tuo pačiu metu mikro bangų krosnelėje ištirpiname 250g sviesto.

4) Užvirusį pieną ir ištirpusį sviestą pilame į tarkius. Gerai išmaišome.

5) Čia jau žento Gabrieliaus pakeitimas, kuris jau yra tapęs mūsų kugelio neatsiejama dalimi: nuperkame pjaustyto kumpelio, kurį gerai gerai pakepame (apie 400-500g), kad toks traškus būtų. Supilame kepintą kumpelį ant tarkių.

6) Viską pilame į sviestu išteptą skardą (mes pilame į tokią gerulišką, rastą IKEA)

7) Šauname į orkaitę ir laukiame, kol iškeps!

8) Valgome su grietine, sojos padažu arba grūdėtos varškės su baziliku padažu….mmmmmmmmmm!