„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Kaip saugotės saulės spindulių?
2010 06 09

Turiu artimą žmogų, kuris serga odos vėžiu. Tiesa, ji – ne lietuvė. Su šia liga ji jau gyvena daugybę metų. Aš ją pažįstu jau 14. Ir dar. Prieš beveik porą metų plaučių vėžiu mirė jos niekada nerūkęs vyras, o ji pati tada…atidavė dukrai, kuri skyrėsi, namą, santaupas išdalino kitiems vaikams, sau pasiliko tik vasarnamį, kurį išnuomavo ir…išvažiavo į Afriką mokyti tenykščių vaikų. Žinia, Afrikoje saulės netrūksta. Kaip ji gyvena?

Na, visų pirma ji ir taip gyveno Kalifornijoje, Los Angeles. Ir per daugybę kartų gyvenimo pas ją nė karto nemačiau jos sėdinčios saulėje. Taip, pereina nuo taško A iki taško B, bet kad taip imtų ir sėdėtų – nė karto. Be to, ji KIEKVIENĄ DIENĄ tepdavosi saulės kremu. Sąžiningai.

Ir štai kaip tik šiandien aptikau straipsnį, kurio autorė kalbasi su vaikų dermatologe Majamyje. Žinia, saulės ten netrūksta! Be to, dermatologė turi tris mažamečius, kurie paplūdimyje:

a) dėvi plačiabryles, saugančias nuo saulės spindulių skrybėles;

b) užsideda nuo UV spindulių saugančius akinius;

c) vilki saulės marškinėliais (rash guards); Beje, jeigu esate su paprastais marškinėliais, tai jų SPF yra 5-10.

Pati dermatologė irgi sako vilkinti saulės marškinėlius ir užsijuosianti sijoną (sarong), kai eina į paplūdimį.

Veidą jos vaikai išsitepa kremu, kuris atrodo tarsi klijų pieštukas:) Neabejoju, jog vaikams smagu patiems tą daryti! Po to reikia tik patikrinti, ar tikrai išsitepė visą veidelį.

Beje, ar žinote, kad – jei jūsų apsaugos nuo saulės kremas turi sudėtyje cinko oksido (zinc oxide) – juo galima teptis ne prieš 30min, o jau nuvykus į pajūrį?

Ar žinote, kad užtenka porą kartų nudegti taip, kad atsirastų pūslelės, ir jūsų tikimybė susirgti odos vėžiu (melanoma) padidės?

Ar žinote, jog žmonės – ypač suaugę – dažnai per mažai išsitepa?

Ar žinote, kad po kiekvienų atostogų pajūryje – jei pakankamai netepate kremu – 1-7 metų vaikas parsiveža 5% daugiau apgamų, o šie didina riziką susirgti odos vėžiu?

Ar žinote, kad kremu reikia tepti (ypač, jei vaikas vis lenda į vandenį) kas 30min??? Aš maniau, kad kas kelias valandas užtenka…

Ar žinote, kad kremu reikia teptis kasdien – ne tik tada, kai einate į pajūrį ar į parką?

Ar žinote, kad rečiausiai nusvyla kūdikiai, jaunesni, nei 1 metų? Rūbai, vežimėliai, pavėsis…tiesiog juos labiau saugome!

Mūsų vaikai…hmmm…turi skrybėles ir akinius. Prisimenu, kai Augustas susirgo vėjaraupiais Kalifornijoje – man iškart pasakė, kad turiu pirkti ne beisbolo kepuraitę

,o plačiabrylę, apsaugančią ir kaklą, na, ir metančią didesnį šešėlį (kuo platesnis kraštas, tuo geriau):

Dar dabar turime tą labai smagią kepurę (ji – Vilhelmo numylėtinė), be to, nupirkome po to ir kitiems vaikams po tokią! Tiesa, jeigu tokios nepatinka, galite pirkti ir štai tokią:

Mes turėjome tokią ir Augustui, kai buvo mažas (padovanojo draugai iš JAV), ir nupirkau Gertrūdai, tačiau šioji nedėvi kepurės, nors tu ką… Aš pati – turiu prisipažinti – net neturiu skrybėlės, o, matyt, vertėtų…kokia šiaudinė būtų net ir smagu!

Akiniai – mūsų būtinybė. Gal dėl to, kad man nuo pat mažens ašaroja akys, jei akiniai prasti, tačiau niekada neperkam vaikams (ir sau) prastų akinių. Kai gyvenome Lietuvoje, visada laukdavau sezono išpardavimų ir nupirkdavau tikrai kokybiškus akinius už pusę ir mažiau kainos. Aš manau, kad tai tikrai ne mitas ir moku ne tik už vardą… Na, gerai, nemažai reikia sumokėti ir už vardą, bet ir kokybė jaučiasi! Jeigu užsidedu prastus akinius, akys ašaroja tarsi be jų… Kadangi vaikai saulėje būna dar daugiau, nei mes, suaugusieji, manau, jog geri saulės akiniai ypač svarbu vaikams. Mes savuosius laikome mašinoje, kišenėlėje už vairuotojo kėdės: taip niekada jų nepamirštame išvykdami į kelionę! Mašinoje turiu ir spec servetėlę akiniams nuvalyti, ir dėkliukus akinukams. Žodžiu, čia galime sau uodegą pakelti 😀

Bet štai saulės marškinėlių ir saulės kremo-pieštuko neturime. Mandriausia, ką esame turėję – spalvotas kremas. Smagu, nes gerai matai, ar visą vaiką ištepei! Be to, spalva išnyksta, kai kremas įsigeria. Tą kremą buvau parsivežusi iš JAV, tai net nežinau, ar LT tokių yra… Ir šiaip turiu prisipažinti, kad Belgijoje ir Lietuvoje netepu tuo kremu tiek, kiek turėčiau…Kasdien tikrai netepu, o ir saulėtą dieną ne visada. Džiaugiuosi, kad prisimenu, kai važiuojame prie baseino!

O KAIP JŪS? IR GAL DAR TURITE KOKIŲ NORS NAUDINGŲ PATARIMŲ?

Nuotrauka: Mr.Sun and mini Sun by Warm N’Fuzzy