„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Kalėdinė pasaka ir Kalėdinė dovana.
2012 12 08

 

Šiemet su vaikais turime vieną Kalėdinį ritualą, kuris yra mielas iki Mėnulio ir atgal – su vaikais kiekvieną vakarą sėdam skaityti knygos. Skaitome Marko Leino knygą „Kalėdų istorija”. Nusipirkome ją dėl kelių priežasčių: a) ją redagavo vaikų baba, tai jau seniai žinojome, kad bus išleista smagi Kalėdinė knyga; b) knygoje –  24 langeliai (skyriai) – lygiai tiek, kiek trunka Kalėdų laukimas. Gertrūdai ši knyga dar per sudėtinga, todėl ji pusiau dalyvauja, tačiau kiti trys klauso sulaikę kvėpavimą.

Vieną skyrių baigusi tyliai pradėjau skaityti kitą, tačiau tuoj pat visi sušuko: „Nesąžininga!”. Štai taip. Skaitome visi kartu. Užsidegame kalėdines žvakes ir skaitome. Šį savaitgalį uždegėme jau antrąją.

 

Knyga graudžiai graži. Apie mažą berniuką Mikalojų Pukį, kuris gyvena Suomijos šiaurėje, žvejų kaimelyje. Kuris, būdamas vos penkerių, praranda savo šeimą. Ši knyga ir apie tai, kaip, praradęs gyvenimo džiaugsmą, žmogus gali vėl jį atrasti. Ir – turbūt jau supratote – apie Kalėdų Senelį. Morta jau šiandien uždavė klausimą: tai Mikalojus kitiems vaikams palikdavo žaisliukus taip, kaip ir Kalėdų Senelis palieka? BINGO! Manau, kad ši knyga atsakys vaikams į daug klausimų. Berniukams, kurie jau žino, kad Kalėdų Senelis yra graži pasaka ir mergaitėms, kurioms Kalėdų Senelis vis dar yra tikras – nors niekada ir nematytas. Manau, kad Mikalojaus paaiškinimai kitiems kaimelio vaikams ir vėliau suaugusiems, kodėl jis nenori, kad paslaptis būtų atskleista, mūsų vaikams daug ką paaiškins – visų pirma apie tai, kad prasmingiausias dovanas dovanojame nesitikėdami, kad ir mums kažką dovanos.

Knygos skyriai ganėtinai ilgi, tad jaukiai įsitaisome prie stalo arba ant sofų ir skaitome. Kartą, kai labai susigraudinau, perdaviau skaitymą G, bet šiaip skaitau visą laiką aš. Tai – mano šventas Kalėdų laukimo laikas su vaikais. Šiemet mes tiek ir teturime: žvakes ir Kalėdų istoriją. Tų saldaininių kalendorių net nebeturime. Tikslumo dėlei turiu pasakyti, kad jie buvo nupirkti, tačiau pagal paskirtį naudojami nėra. Keista. Jie buvo tokie aktualūs, kai augo berniukai. Keičiasi laikai, keičiasi papročiai!

Norėjau pasidalinti, kad man užteko parašyti, kad kitais metais noriu pradėti sportuoti, kai man parašė Kristina ir pakvietė kartu eiti į pilates treniruotę. Aš jau buvau beatsakanti, kad eisiu, kai parašė Ieva ir padovanojo kvietimą į stimulus treniruotę. Aš išsirinkau pilates. Kadangi jau esu nemažai girdėjusi, tai noriu ir išbandyti! Tiesa, kvatojau, kai Kristina parašė „šį rudenį ėmiausi vykdyti programą „už ausų visus kuriuos myliu ir į sporto salę” .Tik ruduo koks tai stebėtinai trumpas pasitaikė, nes ten nukeliavom tik lapkričiui įsibėgėjus” Pažįstama situacija (Kristina irgi turi šaunų ketvertuką), o visus mano argumentus prieš numušė Ievos frazė, kad stimulus – tiesiai prieš mano biuro langus.

Beje, apsisprendžiau, kad gruodžio 15 vyksiančiame seminare apie berniukus ir mergaites pateiksiu ir lenteles, kaip mes galime padėti berniukams ir kaip – mergaitėms, kad jie augtų iš tiesų turėdami lygias galimybes. Nes juk niekas nesiginčija, kad mes esame skirtingi. Juk net ir berniukai bei mergaitės tarpusavy irgi yra be galo be krašto skirtingi. Esmė – ką ir kaip mes akcentuojame. Pavyzdžiui, Giedrė šiandien pasidalino nuoroda, kuri, manau, ne vieną privers susimąstyti. Ką mato mūsų vaikai? Kaip aplinka veikia jų mąstymą, savivertę ir savęs įsivaizdavimą? Kokia aplinkos, o kokia – genų įtaka? Lauksiu seminare!

Ir dar. Kadangi Kalėdos – dovanų metas, tai ir aš turiu keletą dovanų. Dažnai per savo seminarus girdžiu: ką daryti, jei seneliai mano kitaip?! Ką daryti, jei seneliai elgiasi kitaip?! Ką gi, galima tiesiog džiaugtis, kad vaikas turi senelius (ne visada pavyksta, kai sukyla emocijos, ar ne?), o galima ir džiaugtis, kad vaikas turi senelius, ir švelniai senelius šviesti. Taigi dovana – knyga „Senelių meilė”– kad seneliai taptų geriausiais draugais su savo anūkais.  O dovaną atsitiktiniu būdu gaus vieno komentaro autorius(-ė). Reikia tik parašyti savo nuomonę apie tai, kiek mus veikia aplinka(%) ir genai(%). Labai laukiu atsakymų!!!

P.S. Atsakymų į šį klausimą laukiu iki trečiadienio vidurdienio. Konkurse dalyvauja TIK tinklaraštyje atsakymą parašiusieji komentatoriai. Trečiadienį paskelbsiu ne tik laimėtoją, bet ir atsakymą į šį klausimą.