„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Karalių diena.
2011 07 06

Šiandien – puiki diena ikimokyklinukų pilietiškumui ugdyti. Na, kuris mažylis niekada nesvajojo apie tapimą karaliumi/karaliene/princu/princese?! O dar laisvadienis! Kaip pradėti? Ogi papasakokite, kad vieną kartą Lietuvoje gyveno karalius Mindaugas ir karalienė Morta. Ką ant galvos dėvi karaliai? Karūnas!

Karūną gaminti tikrai paprasta: iškerpate juostą (tokio ilgio, kokia yra galvos apimtis), susegate ją „krokodilu”, o jau tada leidžiate vaikui dekoruoti savo karūną kaip tik nori: spalvoto popieriaus gabalėliais, sutraukytų karoliukų karoliukais (NIEKADA neišmeskite tokio lobio!), įvairiais blizgučiais ir pan. Žinoma, galite ir nusipirkti karūną ir padovanoti ją vaikui šią dieną, bet, manau, paties gaminta yra daug smagiau. Prisimenu, mano vaikai (mokyklėlėje) daugybę dienų vis dėdavosi ir dėdavosi tas savo gamintas karūnas laisvo žaidimo metu.

Kai eisite į lauką, pastatykite smėlio pilį. Prieš tai galite pavartyti kokią nors gerą knygą ta tema. Pavydžiui, tokią. Statydami pilį dar su vaiku pakalbėkite apie tai, ar lengviau statyti šlapio, ar sauso smėlio pilį ir kas įvyks, kai smėlis išdžius. Kai grįšite iš lauko, organizuokite arbatos gėrimo ceremoniją iš vaikiškų puodelių. Nepatikėsite – vaikams tai yra nepaprastai smagu! Mes turim susitarimą, kad mergaitės nesineša skysčių (išskyrus vandenį) į savo kambarį. Tai įsivaizduojate, kaip smagu, kai Karalių diena tampa išimtimi ir galima prie savo mažo stalo gerti karališką arbatą su karališkais pyragaičiais.

O jei dar pritrūksite veiklos, iš savo ir sutuoktinio piniginės išberkite visus centus, ir vaikas tegul rūšiuoja: bus fantastiška matematikos pamokėlė. O, kaip sakant, karaliai ir karalienės juk turi susiskaičiuoti savo pinigėlius! Jeigu vaikas jau pradėjęs po truputį skaityti, surašykite karališkus žodžius (princas, princesė, karūna, sostas, žiedas, pilis, Morta, Mindaugas ir pan), kuriuos jis – su jūsų pagalba – turi perskaityti. Štai taip ne tik ugdysite vaikų pilietiškumą, bet ir integruosite dailę, dramą, matematiką ir kalbą į kasdienybę.

Ar žinote, kad yra karalienės Mortos premija talentingiems Lietuvos vaikams? Man labai gražūs yra Seimo Pirmininkės I.Degutienės žodžiai, pasakyti vakar, Lietuvos Karalienės Mortos vardo premijos laureatų inauguravimo ir pagerbimo šventėje: „Karalienė Morta mums visiems dar kartą primena, kad istoriją rašo ne tik karaliai, prezidentai. Istoriją rašo ir šalia jų esantys žmonės – kiekvienas, dirbantis savo kraštui, savo tautai, savo valstybei. Apie Karalienę Mortą žinome labai mažai, tačiau aš tikiu, kad jos buvimas šalia Karaliaus Mindaugo buvo labai svarbus”.

Siųskime šią žinutę savo vaikams. Ir rašykime savo ir Lietuvos istoriją. Tokią, kokia didžiuotumėmės ir mes, ir ateinančios kartos. Su liepos 6-ąja, Karalių diena!

Iliustracija iš alkas.lt