„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Kimočiai atkeliauja į Vaikystės Sodą.
2010 12 02

 

Jau visai šiomis dienomis Vaikystės Sode vyks seminaras auklytėms apie tai, kaip Vaikystės Sode mes taikysime socialinio-emocinio ugdymo programą su Kimočiais🙂  Kimočiai yra tikrai puikus būdas mokyti vaikus apie jų jausmus: mokyti vaikus juos įvardinti, paaiškinti tai, ką jaučia. Kimočiai padeda aptarti ne tik tai, ką vaikas jaučia šią akimirką, bet ir tai, kas įvyko namuose, gatvėje, parduotuvėje, žiūrėtame filmuke ir pan.

Kimočiai moko savikontrolės, apie tinkamai parinktą balso toną, apie kūno kalbą, apie tinkamai parinktus žodžius (gražius žodelius:));  kad linksma yra tada, kai linksma visiems (dėl to reikia taip elgtis, kad būtų linksma visiems); kad drąsa yra, kai bijai, tačiau pasielgi teisingai;  kad visi galime užsiauginti sparnus; moko didžiuotis savimi ir kitais…ach, daug ko moko tie žavieji Kimočiai, kuriais aš susižavėjau pirmą kartą kai juos pamačiau!

Kodėl nusprendėme integruoti Kimočius į Vaikystės Sodo ugdymo programą? Na, visų pirma jaučiu geras bangas su OozUu, kurie ir atvedė Kimočius į Lietuvą. Jau pirmą kartą kai kalbėjome pajutome, kad esame tos pačios knygos tame pačiame puslapyje, o tai, žinia, yra labai svarbu! Visų antra, jau turiu patirties adaptuodama amerikietiškas programas Lietuvai. Nors Kimočiai atkeliauja iš Japonijos, tačiau pagreitį jiems suteikė JAV. O aš – skaitydama ten rašytus tekstus – galiu juos versti ir interpretuoti ne tik kalbiškai, bet ir kultūriškai, kas, manau, yra didelis pliusas! Be to, manau, kad programa parašyta profesionaliai ir tikrai tinka kaip šaunus papildas ugdymo programai.

Taigi radome idealų būdą bendradarbiavimui: OozUu mums sudaro visas sąlygas (au auklytėmis dirbsiu ne tik aš, bet ir psichologė), dovanoja Kimočius, o mes visa tai integruojame į Vaikystės Sodo programą, ir Vaikystės Sodas tampa laboratorija Lietuvoje šiai šauniai emocinio ir socialinio ugdymo programai! Neabejoju, kad po mūsų Kimočiai paplis po visą Lietuvą. Ir dėl to reikia tik džiaugtis, nes turėsime daugiau galimybių ir būdų ugdyti emocinį vaikų intelektą!

Štai keletas filmukų apie Kimočius:

httpv://www.youtube.com/watch?v=4dycRR4rjXg&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=qaj95y9F_Og&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=MXqalRKrf60&feature=player_embedded

httpv://www.youtube.com/watch?v=dzb2tdS0WVM&feature=related

Dar labai norėčiau į šį įrašą įdėti ir PDF prezentaciją-medžiagą, kurią aš ir psichologė Eglė Narijauskaitė naudojome seminaro-konferencijos LITEXPO metu ir kurią jūs galėtumėte parsisiųsti, tačiau…nemoku. Gal kas nors mokate ir galėtumėte mane išmokyti? Būčiau dėkinga!

P.S. Dar norėčiau pridurti, kad Komočius galima turėti ir namuose, ne tik ugdymo įstaigoje. Aišku, geriausia, jei būtų ir namuose, ir ugdymo įstaigoje, nes juk šeimos ir ugdymo įstaigos bendradarbiavimas yra labai labai svarbus! Štai ką apie Kimočius rašo viena mama-blogerė JAV.

Linkiu nebijoti parodyti savo jausmų, nes juk iš esmės viskas, V-I-S-K-A-S mūsų gyvenime yra nuspalvinta emocijų, todėl tiesiog negarbinga šią neatsiejamą mūsų esaties dalį ignoruoti! Primenu: VISI JAUSMAI YRA GERI. ESMĖ TA, KAIP MES PASIRENKAME ELGTIS, KAI JAUČIAME VIENA AR KITA. Linkiu, kad visada pasirinktumėme elgtis civilizuotai ir garbingai!