„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Krikštynas prisiminus…
2008 09 10

Vakar, 09.09, buvo lygiai septyneri metai nuo tos dienos, kai pakrikštijome savo pirmagimį. Ta proga vakarienei valgėme pyragą. Ir ne bet kokį. MORKŲ. Žinoma, apie šią mistinę sudedamąją jo dalį žinome tik Gabrielius ir aš. Šis pyragas mus jau daugelį metų gelbsti nuo to, kad vaikai nemėgsta daržovių.

Receptą dar seniai seniai man davė kolegė Ruth Anne, kurios vaikas Anders- kaip ir mano Augustas – labai nemėgo daržovių. Taigi šis pyragas gali būti morkų, moliūgų, cukinijų…pabandykite. Gal jūsų nevalgiukas pilnais žandais lapnos šį skanų pyragą?! Beje, Augustas vakar PIRMĄ KARTĄ sako: o kas čia??? Morkos????????????? Aš nudelbiau akis, o Gabrielius nepasimetė: Kaip tu manai, ar mama dėtų į pyragą MORKAS? 🙂 Kadangi Augustas tik nusišypsojo ir suleido dantis (nors dar įtariai apžiūrinėdamas) į pyragą, šįkart dar „praslydom”:)

Man – irgi su pasimėgavimu šveičiant morkų pyragą – prieš akis bėgo visų vaikų krikštynų prisiminimai. Beje, mama, visai neseniai atsiutė nuorodą į straipsnį apie krikštynų tradicijas Lietuvoje. Mane nustebino (ta prasme, niekada nebuvau girdėjusi),  kad į krišto tėvus dažnai kviesdavo susituokusius žmones, TAČIAU ne sutuoktinius. Tai pagalvojau, kad nė vieno mūsų vaiko krikšto tėvai nėra pora, tačiau iš visų trijų (kol kas, žinoma) tik dvi krikšto mamos – Anna ir Ramunė – susituokusios. Visi kiti – viengungiai:) Augusto krikšto tėvai –  mano pusbrolis ir uošvio žmona, Vilhelmo – Gabrio draugas ir mano Švediška „mama”, Mortos – mano sesuo ir Gabrio brolis.

O štai ir MORKŲ PYRAGO receptėlis:

Įkaitinkite orkaitę iki 200.

Jums reikės:

2 stiklinių miltų

1 šaukštelio sodos

1.5 šaukšelio kepimo miltelių

1/2 šaukštelio druskos

2 šaukštelių cinamono

4 kiaušinių

pusės stiklinės aliejaus (gero, nes kitaip jausis skonis ir kvapas)

pusės stiklinės cukraus (recepte – trigubai daugiau, tai žiūrėkite, kiek JUMS reikės)

3/4 stiklinės pieno

3 stiklinių LABAI GERAI smulkintų morkų (moliūgo, cukinijos ir pan)

Viename dubenėlyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, druską. Kitame gerai išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų ir pieną. Iš „sausojo” dubenėlio viską supilkite į „šlapiąjį” ir gerai išmaišykite. Sudėkite morkas ir – supylę tešlą į formą (prieš tai išteptą sviestu arba aliejumi) – šaukite į jau įkaitusią orkaitę. Kepti reikia apie 30-40 minučių. Beje, kai kuriems šis pyragas skanesnis šaltas. Labai tinka su pieneliu:) Skanaus!