Grįžti į blogą
sausio 04

DARBELIAI. Meduoliniai namukai.

Vieną namukų gaminimo aprašą jau turime, tačiau, pamačiusi šiuos namukus, dar išprašiau ir jų recepto. Žinote, kas nuostabiausia? Ogi tai, kad šiuos namukus mergaitės lipdė visai savarankiškai...Pasaka, ar ne? Taigi mamos Agnės  pasakojimas kaip Eglė ir Ieva meduolinius namukus statė:
Nežinau, kaip jūs, bet aš labiausiai pajuntu, kad vaikai paaugo, kai staiga suvokiu, kad man JAU nebereikia kažko daryti... pavyzdžiui, nereikia uždegti šviesos, kai vaikai eina į vonią :) . O šiemet man nebereikėjo lipdyti meduolinių namukų, nors kasmet mes jų prikepam ne vieną ir išdovanojam seneliams, dėdėms, tetoms.
Šiemet namukus lipdė ir puošė vaikai, o minkė ir kočiojo tešlą tėtis, nes tešla tikrai laaaabai kieta. Man teko lengviausi darbai – pasverti miltus, suberti prieskonius, pakepinti apelsino žievelę, ištirpdyti medų ir pasakyti vaikams, kur padėti saldainiukai ir džiovinti vaisiai :)
Receptas
Tešlai:
600 g ruginių miltų,
400 g kvietinių miltų,
400 g cukraus,
1 arbatinis šaukštelis su kaupu sodos,
2 šaukštai cinamono arba 1 šaukštas cinamono ir 1 šaukštas maltų gvazdikėlių (bus aštriau),
6 kiaušiniai,
200 g medaus (gali būti ir dirbtinis).
Glazūrai:
3 baltymai,
350 g cukraus pudros (aš dedu iš akies - iki bus pakankamai tiršta),
citrinos rūgšties (ar sulčių) pagal skonį - turi būti pakankamai rūgštu.
Miltus sumaišyti, dėti sodą, cinamoną.
Įmušti kiaušinius. Išmaišyti.
Į cukrų dėti medų ir ištirpinti.
Supilti į tešlą (atsargiai - karšta!).
Gerai išminkyti. Tešla gaunasi labai labai kieta. Jokiu būdu nepilti skysčio! Uždengti skepetėle ir palaikyti kambario temperatūroje 2-3 val.
Padaryti iš kartono trafaretus, iškočioti tešlą 1- 1,5cm storio (ploniau gali sutrupėti) lakštais ir išpjauti figūras (pagrindą, namo detales, tvorą, sniego senį, eglutes...).
Kepti ant miltais pabarstytos skardos iki parus (gan greit iškepa).
Išimti atsargiai, nes lūžinėja. Bet greit sutvirtėja.
Tepti pagrindą glazūra, po to namo detales, puošti, statyti ant pagrindo, suklijuoti glazūra prilaikant. Kantrybės!
Labai rekomenduočiau į tešlą dėti ne cinamoną, o maltus gvazdikėlius ir karamelizuotus apelsinų žievelių gabaliukus:
apelsiną nuplauname gerai, nulupame, nuo žievelės pašaliname baltą plėvelę (vidinės pusės), supjaustome labai smulkiais gabaliukais. Į Įkaitintą keptuvę beriame cukraus, kai jis išsileis (su keletu lašų vandens), supilame žieveles, ir laukiame, kol karamelizuosis (patamsės). Tada visa tai atšaldome, sutrupiname ir dedame į tešlą.
Tešlą darom tą pačią jau daug metų. Mums ji labai labai skani (net ir žalia :) ). Ir dar... mes pirmiau puošiam sienas ir stogą, o paskui jau suklijuojam namuką. Mums taip patogiau, nes nuo stačių sienų ir stogo visi papuošimai labai sėkmingai čiuožia žemyn :)